Общо показвания

събота, 30 април 2016 г.

Управляващите в ролята на Невидимия


Супермен решил да отскочи до апартамента на Жената чудо. Като кацнал на балкона и погледнал през прозореца, видял, че Жената чудо е гола в леглото. Помислил си: "Аз съм по-бърз от куршум! Мога да вляза там, да правя секс с нея и да си тръгна, преди тя да разбере какво става!" Така и направил. Влязъл и след секунда излязъл. Междувременно, Жената-Чудо казала: - Чу ли нещо? - Не - казал Невидимия - но изведнъж ужасно ме заболя задника...

Играта на днешните управляващите е толкова невидима колкото номерът с лавината от съветски филми по телевизия АЛФА,  или  кухата фразеология на изхвърлен партиен лидер, опитващ се да заеме мястото на партия, защитила пронатовската ориентираност на страната още по времето на войната в бивша Югославия. Няма как по друг начин да си обясним защо те продължават да получават тръби за несъществуващия официално “Южен поток”, но не смеят гласно да приветстват намерението на Русия да го възобнови като пусне по-изгодната за тях тръба от окупирания Крим. Не искат да се шуми и за укрепващото сигурността на страната ни увеличаващо се американско военно присъствие. Затова все го отнасят като Невидимия. Уж искат да минат между капките, да се снишат, както казваше навремето Тато, но с каквото се захванат, все се издънват. 

Така се случи и с приетите промени на Изборния кодекс миналата седмица. Каквото и оправдание да измислят управляващите за натрапените недомислици, резултатът за тях е върнал се бумеранг. Вижда се как партии джуджета вече се изживяват като определящи политическия живот, след като повечето промени бяха направени в тяхна угода. Това не е коалиционно партньорство, а предизвикателство към всички водещи политически сили. Не след дълго ще се разбере, че ограничаването на гласуването в чужбина ще има по-силен ефект вътре в страната и ще катализира при всеки следващ гаф все по-мощни протести срещу управляващите. А подговяните изборни схеми за лесна печалба, ще се превърнат в капан за авторите им. В парламента опозицията, която често е давана за пример при вземането на консенсусни решения, ще спре да бъде отзивчива. И това ще проличи в пленарната зала веднага след Великденската ваканция.

Управляващите вероятно си мислят, че са избрали по-малкото зло пред несигурната задкулисна подкрепа на една от опозиционните партии. Загубата и, обаче може да се окаже фатална. Защото мимикрията на ДСБ засилва нездравия апетит на коалиционните партньари за сметка на тяхната предвидимост. 

Изводът от случилото се е, че мнозинството не е сигурно в единството си, но не иска да реши проблема с бързи избори. Въпреки изгодността, поради трусовете в двете големи опозиционни партии. Причината за тази нерешителност е в задкулисните неразбории в икономиката, които се решават с мутренски похвати. А е известно, че през целия криминален преход любим похват на кукловодите е да превръщат сянката на прецаканите в меч. 

Няма да коментираме как ще се процедира оттук нататък – дали президентът ще върне закона или ще бъде сезиран Конституционният съд. По-същественото е, че и едната и другата институции могат да не робуват на целесъобразността и да действат според буквата на закона. Скоро ще стане известно, че досегашният държавен глава няма да бъде номиниран за втори мандат от съпартийците му. И това ще е бонус за противниците на сегашното мнозинство. Както и знак за обичащите триковете политически мишки да напуснат кораба.

Така че този път болката няма да е мимолетна.