Общо показвания

вторник, 12 април 2016 г.

За псевдопатриотите ловци на глави


МВР даде да се разбере, че този път  няма да поощрява гражданските арести, след като техен представител заяви, че са открили бежанците сами и незавързани със сезал, за разлика от видеото, изпратено преди намесата на граничарите от нашумелия ловец на глави Динко.  От институцията тепърва щели да разследват дали това са същите хора. Няма да питаме къде са  “завързаните”, кой ги е освободил и най-вече как ще се процедира с гражданите, заловили ги. Личи, че от МВР искат да замажат гафа с награждаването на Динко, разбунил духовете. На тях им е светнало, че в правовата държава това не може да се случи. 

Проблемът е, че белята вече е направена и псевдопатриотите са получили своя мимолетен шанс за изява и няма да го пропускат при възможност. Ще припомним, че четвърт век е минал от времената, когато в граничните райони не можеше да се припари, там шестваше шпиономанията и бегълците от комунистическия рай бяха застрелвани на място.  Днес носталгията по тези “героични” времена,  че тогава пиле не можело да прехвръкне, е неуместна. В технологичния век, при отлично видеонаблюдение и добра организация на граничарите, всеки нарушител би следвало бързо да бъде заловен. 


Очевидно такава организация все още липсва, въпреки оптимистичните отчети. Не по-малко съществено е на последователите на Динко да им се даде да разберат, че биха могли да бъдат полезни другаде и ако продължат да се изживяват на това поприще, ще получат полагащото им се от закона наказание.