Общо показвания

понеделник, 16 май 2016 г.

За Поли Генова и българите в чужбина


Ще се превърне ли големият успех на Поли Генова на Евровизия в удобна дъвка, която ще засили спекулациите и безсмисленото дърдорене около промените в Избория кодекс!? Напълно е възможно точно това да се случи. И да станем свидетели на поредните популистки изяви. Още повече, че нашата певица спечели, благодарение на гласовете на българите в чужбина. А часове преди чудесното представяне, тя отправи специално обръщение към политиците ни да осигурят възможност изборът на нашите сънародници да не бъде пропилян чрез излишни пречки.

Разумният подход изисква успехът на Поли да се приеме като знак към партиите в парламента да решат този въпрос. Няма значение дали това ще стане сега като се приеме ветото на президента или (ако то се отхвърли, както се очертава, за да се запази мнозинството), по-късно като  се предложат и приемат нови промени в изборния кодекс. Важно е крайният резултат да е такъв, че конституционните права на живеещите зад граница българи да бъдат гарантирани.

Всъщност гласуването за Поли беше добър тест за готовността на нашите сънародници да участват в обществено-политическия живот у нас. За съжаление на този етап, това не може да се случи, както на конкурса в шведската столица. Сигурността на гласуването и мудното променяне на статуквото са неизбежните пречки засега. Но напредък  има с приетото в Кодекса увеличаване на машинното гласуване и въвеждането на експериментално електронно, макар и след няколко години.

Впечатляващата активност на българите роди многобройни шеги като тези, че гласовете им се чуват повече в чужбина, че политиците трябва да узаконят гласовете им само за Евровизия и че поддържането на форма с подобна активност е здравословно за участниците и това им стига.

Сарказмът е лош признак за демократичните процеси у нас. Но нека не бъдем песимисти. Тези закачки са здравословни и за политическата класа – показват, че ще спечелят тези от тях, които бързо откликнат, а другите, които действат от десетилетия на принципа “кучетата си лаят, керванът си върви”, този път ще загубят.