Общо показвания

вторник, 9 февруари 2016 г.

Смърт с лице на трафикант

Трагичната смърт на двете бежанки от Афганистан и тежките измръзвания на още десетина други, преминали нелегално границата ни, развенча някои спекулации. Първо, че едва ли не повечето са терористи или в най-добрия случай са бягащи от бедността. Второ - че нашите граничари са намерили начин допълнително да припечелват като стават съучастници с каналджиите и ако някой не си плати, стрелят на месо. Няма да преразказваме усилията, хвърлени от тях, както и от лекарските екипи за спасяването на бегълците. Ще спестим и разказите на жените за жестокостите на талибаните.

Ще отбележим обаче, че това не е първата смърт от измръзване по нашите граници. Всяка зима загиват бежанци в планинските погранични райони на страната ни със Сърбия. Няма съмнение, че тези хора са решени на всичко, за да се доберат до по-сигурните европейски страни.И са готови да платят цената на незаконното придвижване. Затова напливът от бежанци е един от основните политически проблеми на Европа. Границите трудно се пазят, включително и на нашата страна, където строителството на стената не е завършило.

Положителна новина за европейската сигурност са мерките на нашите институции по регистрирането и отсяването на съмнителните мигранти с последвало тяхното депортиране. Но очевидно това не е достатъчно, защото третият извод, който налага трагичния инцидент е, че каналджиите успяват да се измъкнат и малцина са заловините при епизодичните акции на МВР, най-вече в столицата. Всички страдат за нелепата смърт на двете млади жени. Но въпросът трафикантите ще получат ли заслуженото остава висящ. А той е този, който своевременно трябва да се реши.