Общо показвания

четвъртък, 18 февруари 2016 г.

Опасното безочие на един бивш лидер

Един самозван бивш лидер все още не си дава сметка в каква каша забърка страната ни и в немалка степен заплаши националната й сигурност. Улисан в собствената си самовлюбеност той и неколцината негови съратници-отцепници дори не забелязаха смъртта на двете бежанки и осакатяващите измръзвания на други десетина, преминали в див студ границата ни с Турция. Вместо да се сепнат, да осмислят трагедията, да си дадат сметка, че е можело много да направят и след като не са направили да напуснат бързо политиката. За съжаление поради липса на морал и с характерна безочливост те продължават да провокират напрежение между две не само съседни, но и членки на НАТО страни. И това не е всичко, защото една от невидимите техни цели е да провокират етнически конфликт, какъвто е нямало от “Голямата екскурзия” по времето на Тато. А това е достатъчен повод компетентните органи да реагират. За да не се окаже, че в родния парламент законно избуява проислямистка клетка.

Ситуацията през последната седмица се утежни допълнително след като в събота сръбският вицепремиер Ивица Дачич обяви, че до десет дни ще избухне бежанска криза на Балканите. Причината е решението на Австрия да ограничи приема на бежанци. По този повод той твърдо заяви, че страната му няма да позволи този проблем да се решава чрез оставането на мигрантите в региона. Властите във Виена от своя страна са организирали среща на 24-ти февруари между министрите на външните и вътрешните работи на страните, които сформират т.нар Балкански маршрут за мигрантите.
Гърция, другата гранична на България страна е заплашена от Евросъюза с процедура, ако до три месеца не овладее контрола на границите си.
На този фон реакцията на нашите управляващи политици не е еднозначна. Причината е, че както можем да станем газоразпределителен център заради стратегическото си положение на Балканите, така можем да бъдем обект нападки от всички страни, както не веднъж се е случвало в историята ни. Затова политиката ни към нашите съседи трябва да бъде добронамерена, както страната ни показа като се въздържа в гласуването на наказателната процедура срещу Гърция на Евросъюза. 
Също така, вместо от вътрешното ведомство голословно да твърдят, че по-добре от това границата ни не може да се пази, да се продължи по енергично със строителството на оградата, както и да се засилят контактите на създадените групи за решаване на проблеми с южните ни съседи. Ако трябва това да се осъществи и на по-високо ниво. Но преди всичко трябва безкомпромисно да се покаже на отцепниците, създали поредната партия менте и които се опитват да застрашат етническия мир, че в суверенна страна като нашата, това няма да се толерира, нито пък ще бъде разменна монета в отношенията ни с други държави.