Общо показвания

понеделник, 2 ноември 2015 г.

Краят на хасковския феодал


Изборният шут, с който бе изгонен Георги Иванов от кметския стол е логичен завършек на четирите му мандата. Те бяха съпътствани с многобройни скандали за далавери, разследвания на спецпрокуратурата, ДАНС и ОЛАФ. Той беше толкова самоуверен за своята недосегаемост, че си позволи, чрез свое протеже депутат да преснеме от секретна секция в парламента и собственоръчно с подигравателни коментари да разпространи  разследване за аферите му, подписано от Петко Сертов, по онова време председател на тайната служба. А в края на последната си кампания Иванов не се посвени отново да разиграе етническата карта, независимо от възможните взривоопасни последици. Без да му мигне окото допусна да бъде намесено внучето на опонента му в гнусна анонимка, разпространявана в града. 

За щастие всичко това вече приключи. В Хасково най-после ще си отдъхнат. Иванов, известен с луксозното си имение и колекцията от супер скъпи ретроавтомобили, както и с ловкото съдействие за многобройни сделки, обогатяващи негови близки, със сигурност вече ще му е трудно да се измъкне. И вероятно Темида няма да го подмине. 

Загубата му е показателна и за неизбежния крах на Иван Костовите възпитаници. Те подобно на своя наставник загърбиха синята идея и се съюзиха с криминалния преход. Не трябва да има съмнение, че го направиха не от морални съображения, а от същите, които отблъснаха близо 2 милиона избиратели от някогашната десница.
Фактът, че както във Варна, София и Хасково десебарите предпочетоха да играят с разследвани и да разчинат на криминална подкрепа, показва че нищо старо не е забравено, нищо ново не е научено. 

Изводът е, че случилото се в тази кметска кампания е заслужен шамар за самообявилите се за реформатори. Те загърбиха демокрацията и тепърва ще берат ядове. Що се отнася до Иванов, феодалното му управление трябва да бъде забравено по-бързо, а народните избраници да помислят дали два кметски мандата не са напълно достатъчни, за да се пресече веднъж завинаги възможността дългогодишното управление да бъде опорочено и да ни отдалечи от европейския път на развитие.