Общо показвания

сряда, 4 ноември 2015 г.

“Късите крака” на Радан Кънев


Лидерът на ДСБ Радан Кънев е на път да надмине по безочливост своя наставник Иван Костов. А бившият преподавател по марксистка политикономия едва ли ще може да каже нещо за свое оправдание след като синдиците на фалиралата КТБ публикуваха списъците с цесии и преференциални лихви на неговата фамилия. Оказа се, че няма нищо случайно в твърденията на разследващите, че банката се е превърнала в касичка за облагодетелстване на привилигировани лица и техните партии.

Каква по-голяма наглост е Кънев да твърди, че в банката ДСБ има малко над 48 хиляди лева, а сега се оказа, че партията държала на влог 1 064 964,76 лева, при това с преференциална лихва...

Нека припомним какво още каза Кънев, когато стана ясно, че в банката има партийни пари:

„Ние трябва да стартираме на чисто и в такава ситуация цялата информация трябва да е на масата. Знам, че дължа отговорите за това. ДСБ е партия, която още от създаването си, с цел избягване на корупционни практики, най-вече при даренията, има много строго уставно разделение на финансовата и политическата власт. След като станах председател на партията, започнах инвентаризация на наличностите и тогава установих наличието на много отдавнашен депозит на партията в КТБ, като след това ръководството взе решение парите да бъдат изразходени, а депозитът - закрит, защото ние непрекъснато критикувахме практики, свързани с тази банка".

Подчертаваме, че той е обещал цялата информация да бъде разкрита, но не го е направил през изминалата година. Някак си се е надявал скандалът да бъде забравен. Но сега, когато се появи новата огромна сума, вместо да обясни за парите, отново опитва да се измъкне, като заявява, че по време на датата, цитирана от синдиците, той още не е председател на партията. А какъв е бил – неин първи заместник, значи е трябвало да знае как се движат партийните пари. И дори да не е знаел, през тази година от първото разкритие, е трябвало детайлно да проучи щекотливата тема и да разясни защо такава голяма сума е трябвало да се държи в определяна от ДСБ като мафиотска банка.

Обикновено, когато стане напечено, Костовият възпитаник винаги се е отмятал от думите си с характерното за него безгрижие. Затова не се учудваме на поредния опит да се измъкне. След като подкрепяният от ДСБ хасковски феодал загуби катастрофално местните избори в неделя по същия начин с лекота заяви, че било станало грешка, не били преценили обществените настроения...
А какво да кажем по този повод за сенчестите фамилни зависимости на неговия патрон с КТБ. Костов също е имал преференциален депозит в банката, в който е държал 155,8 хил.лева. Бащата - Йордан Костов също е със специална лихва, а в сметката му е имало 212,8 хил. Лева. Едната дъщеря на Костов – Яна, е държала 115,3 хил.лв.пак на преференции. А другата му дъщеря Мина е намалила вложението си с 30 000 чрез цесия от депозит 213,2 хил.лв.

Само ще изясним, че преференциалната лихва е до три пъти по-висока от тази, която получават неговите фенове и останалите български граждани. За тях ще остане единствено удовлетворението от народната поговорка “На лъжата краката са къси”.

На нас обаче не ни е до смях:
Уж “Демократи за силна България, а всъщност борци за лично облагодетелстване.
Уж “реформатори”, но в действителност пазители на статуквото на криминалния преход.