Общо показвания

петък, 30 октомври 2015 г.

Излишната драма в "Арена Армеец"



Няма съмнение, че безобразието в зала “Армеец” можеше и да не се случи. Известно е, че три избора се проведоха по този Изборен кодекс – европейски избори и два парламентарни избора – и още при първите се разбра, че нещо не е наред. В ЦИК и ОИК трябва да са били слепи, за да не им светне, че 19 души, членове на ОИК няма как да се справят със 6000 дошли от секционните избирателни комисии. И че бюрокрацията допълнително се утежнява заради референдума. Няма да коментираме погазването на основни човешки права, заради това, че всички са държани под ключ.

Сега като се обърне каруцата, виновните могат да се увеличат като лавина. Всички си прехвърлят греха един на друг, а политическите спекулации са много удобни, особено от тези, които са загубили изборите. Има и други, които също носят не малка вина, но си траят – къде са сега онези “будни граждани”(членове на НПО – та), които вдигаха пушилка и наставляваха правенето на изборния кодекс!? Ослушват се и от президентството – там също можеше да предвидят какво ще се случи. А защо бе забравено и узаконеното машинно броене...

Истината е, че заради страховете от измама и най-вече заради склонността към нея се направи така, че се върнахме векове назад във времето. И то, когато ставаме свидетели на уникални снимки от Плутон, когато марсоходът “Кюриосити” всекидневно прави фундаментални за човечеството открития.

Но нека бъдем реалисти – изпращането на допълнителни приемчици, ще облекчи и вероятно ще реши въпроса. Но не временното решение или правенето на кръпка, ще реши проблема.
Необходим е нов подход и ново решение, което да прати на бунището тази поскомунистическа изборна манифактура. Нека си припомним как гласуването с чужди карти беше проблем за парламента близо две десетилетия, но днес той е забравен. Същото може да стане и с изборния процес, ако към него се подходи иновативно, а не партийно. Казано по просто, тези, които ще бъдат избрани да решат проблема, да са далеч от партийните скрупули. Те трябва да развихрят въображението си така, че резултатът да е в полза на гласуващите. Затова не бива да се жалят средства. Очевидно е, че демокрацията има не малка цена. Но тя ще се върне многократно. Никой няма да може да опорочава изборите, нито ще ги оспорва. Такъв въпрос просто повече няма да съществува.