Общо показвания

понеделник, 9 декември 2013 г.

Дяволската прегръдка

Поредните издънки на провалилата и разпаднала партийката си Движение „България на гражданите” Меглена Кунева (бивша Пръмова), изправиха на нокти събралите се през уикенда в столичния хотел “Принсес” координатори на така наречения Реформаторски блок. От много време госпожата, която по време на своето еврокомисарство бе по-известна като Мадам Yes, се опитва да обсеби лидерската позиция в блока. Първо, госпожата успя да принуди три формации (ДБГ, ДСБ и СДС) да разпространят декларация, в която твърдят, че думите на заместник-председателя на ЕНП Яцек Сариуж-Волски, че „европейската десница не желае повече да конктактува с Меглена Кунева и нейните съпартийци от партията ДБГ”, са интерпретирани некоректно. В информацията се твърдеше още, че Кунева била в Брюксел, където се опитвала да сондира мнение дали ДБГ може да бъде приета за член на ЕНП. По думите на Волски на Кунева е била отказана такава среща.„Решението на ЕНП беше такава среща да не се състои. ЕНП говори в един глас. Основната ни партия в България е ГЕРБ. Не разговаряме с други партии, отказваме да се срещаме с тях. С партиите в една страна, които застават срещу партии от ЕНП, се сбогуваме", казал Волски и допълнил,че приемането в ЕНП е дълъг процес. "

Няма да коментираме кой крив, кой прав в момента. 

Факт е, че бившата Пръмова е била по това време в Брюксел и няма данни каква е била причината на нейното посещение там. Другият гаф, който Кунева сътвори, е, че се опита да си присвои ролята на създател едва ли не на СДС в поздравление по случай годишнината от учредяването на съюза. “Това е празникът, който преди много години ни даде възможност да "вдигнем очи" и да си мислим, че всичко е възможно и ще успеем. Това, че се събрахме след толкова години, не е случайно. Поздравления за всички, които го изрекоха на глас или си го помислиха! И двете вършат работа", подчерта Кунева и продължи: "Можем да променим системата заедно, а това би станало човек по човек, защото така се трупа критична маса, която ще се справи с тази система, която сме се заели да отхвърляме вече трето десетилетие".


Изявлението на Кунева е "впечатляващо". 

Фактите говорят друго за това къде е била госпожата по онова време. Креатурата на ДС “Комитет за правата на човека”,чийто юрист и активен неин представител е била Кунева, е сред организаторите на “Срещата на опазването на околната среда на СССЕ”, състояла се в София между 16 октомври и 3 ноември 1989. Можем да цитираме инструкции на ЦИОУ (Централно информационно-организационно управление или Седмо управление на ДС) от онова време, които детайлно разкриват контролирания от тях сценарий, по който трябва да се проведе “Екофорумът”. Така че опитът на Кунева да се подреди между създателите на СДС е напразен. 

Единствената нейна връзка със 7 декември 1989 г. (когато е създаден СДС) е пъргавото й преминаване от свързаната с комунистическата върхушка фамилия Пръмова към бащината Кунева.


Няма да се спираме на дивотиите, които натвори по време на преговорите за влизане в Евросъюза и после като еврокомисар, ще отминем дори подозрителното мълчание на лидера на ДСБ Радан Кънев, когато миналата седмица тя се опита да натресе на Иван Костов затварянето на 3-ти и 4 -ти блок на АЕЦ “Козлодуй”, но сме сигурни, че редовите членове на СДС и ДСБ едва ли ще є простят новата антикомунистическа премяна.
Това обаче, което ще стресне най-много десните избиратели, е изявлението на Кунева от събота, че „за следизборна коалиция се говори след избори”. И предложението ­ да изчакаме и „ще видим”. От думите є излиза, че “овцете” (избирателите) трябва да гласуват за тях, пък после “богоизбраните” ще решат... Т.е. не за промяна, а за

запазване на статуквото

на криминалния преход става дума. Точно срещу което изригнаха миналия февруари демонстрантите. Но Кунева и тези, които са решили на всяка цена, дори само чрез механичен сбор да влязат в парламента, не могат по друг начин да разсъждават. Тяхната цел е да получат своя пай, като от тях да зависи следващото парламентарно мнозинство. Това обаче са криви сметки. Не само заради дребния факт, че десните избиратели имат ясно отношение към Кунева и прилепилите се към нея люспи. Но и заради тихото надцакване, което е започнало сред реформаторите.
Според изтекла вътрешна информация Кунева настоява за пропорционално на резултатите от парламентарния вот разпределение на места в листите. СДС, “Синьо единство” и НПСД искат паритетно участие. Освен това открит остава въпросът за създаването на единна партия, което засега среща отпор. Това на практика означава, че

ПРОБНИЯТ КАМЪК ЗА РЕФОРМАТОРИТЕ

ще са евроизборите. Ако за тях не постигнат съгласие (и дори да го постигнат, но се провалят), всеки ще си тръгне по своя път. Накрая няма да пропуснем опасното изказване на Кунева за проекта “Южен поток”, че “по тръбата тече зависимост”, което директно засяга транснационалните интереси на Германия, Франция, Италия, Русия, Турция, Унгария, Австрия, Сърбия, Словения, Хърватия и Гърция, както и техните инвестиции в размер на 16 милиарда евро. 
А по повод на декларацията, с която наричащите се реформатори искат да прикрият Кунева, ще припомним, че още преди време либералната фондация “Фридрих Науман” прекъсна отношенията си пребоядисалата се на дясна Кунева. Освен това тя още през септември заяви, че съвсем скоро членството на партията є в ЕНП ще бъде факт. “Предполагам, че няма да има никакви проблеми. Скоро ще е факт. Познавам се с много от ключовите хора и смятам, че си имаме доверие. Както вече казах, работим с фондация “Конрад Аденауер”, така ще се явим и на следващите избори”, заяви тогава бившата царистка. Но малко по-късно европейските либерали първи съобщиха, че евродесницата не е готова да приема бързо пребоядисващи се партии. Не случайно няма данни за срещи с десни лидери на Кунева в Брюксел.
Затова в заключение ще заявим, че ситуацията с Мадам Yes сред реформаторите е като във вица, в който мъжът се прибира вкъщи и заварва жена си в леглото си с любовник. При което прелюбодейката, с цялото си нахалство, казва на мъжа си:
„­Еййй, Пешо, сега като почнат едни съмнееения!”