Общо показвания

понеделник, 23 септември 2013 г.

Десните - пореден фарс и популистки речи

С преизбирането на Меглена Кунева - провалилата се кандидат-президентка, неуспяла да вкара партията си и в парламента, десницата се върна назад във времето. А тогава лидерите й, вместо да я обединяват, я разединяваха. Фарсът, който се разигра тази събота, подкрепен с популистки речи от останалите шефове на така наречения Реформаторски блок, не вещае нищо добро. Най-малко защото присъствалите видяха, че в действителност коалицията не е желана и всяка от отделните партии тайно крои планове да я използва като трамплин за самостоятелно влизане в парламента. Уж повечето са наясно, че споменът за лидерите на статуквото може да бъде заличен единствено чрез разформироването на техните отрочета и създаването на единна дясна формация. Но на практика всяка партийка дърпа чергата към себе си. Така се очаква да бъде до финалната права преди изборите, когато ще лъснат амбициите на младите галеници и те ще отблъснат и носталгично настроените фенове на някогашния мощен десен съюз, управлявал на два пъти страната.Очевидно е и друго - политическите инженери, подготвили този губещ още от самото начало продукт, не искат да се откажат от него. Не желаят дори да дадат възможност на друг лидер, а разчитат на механичния сбор от партийни гласове, проверен вече с разпадналата се Синя коалиция. Те някак си не забелязват огромното сгромолясване на Кунева, след като получи близо половин милион гласа на последните президентски избори. Нито пък си вземат поуки от трайния негативизъм,

наслоен в обществото към нея


от времето, когато еврокомисарят се прочу като Мадам Yes, а иначе ни размахваше пръст от Брюксел. Не може да не отбележим, че в партията й също гъмжи от интриги. Как по друг начин да си обясним ни в клин, ни в ръкав изявлението на ромския Принц Ангел, че баща му (Цар Киро) платил навремето, за да обърне вота във втория тур на кметските избори в Плевен в полза на Найден Зеленогорски срещу Румен Петков. Нека само припомним, че името на бившия плевенски кмет се спрягаше за евентуален наследник на Кунева на лидерския пост. Той самият е един от нейните партийни пажове, но след разкритията кандидатурата му бе компрометирана. Това, че Кунева спомена името на Зеленогорски като поборник срещу бившето управление, заради фигурирането му в онова тефтерче, бе просто от кумова срама. Истината е, че този добре премерен коз

е знак към останалите съпартийци


че други са тези, които дърпат конците - от елита се иска единствено да се подчинява, ако иска да си осигури един ден благоденствие на трапезата на победителите. Означава още, че оставката или преизбирането на Кунева се решава другаде и амбициите й са само едно добро прикритие на техните решения. Резултатът може и да не е добър за Реформаторския блок, но да е отличен за тези, които спечелиха от изхвърлянето на десницата извън парламента.Не на последно място трябва да се вземе предвид и продължаващото упорство на “България на гражданите” да се стреми към дясното пространство, вместо да демонстрира готовност за завиване към центъра, за да се отвори възможност за партниране с лявоцентристки формации. Разбира се, възможно е сегашното поведение да е само за създаването на десен имидж, но когато движението влезе в парламента, неговите депутати да покажат истинското си лице. Едва ли има някой в страната, който да не познава трайните връзки на Кунева с бившата комунистическа партия и нейната върхушка. Може би най-същественият извод, който би следвало да се направи след преизбирането на Мадам Yes, е, че десницата продължава да е под контрол, както бе по време на целия посттоталитарен преход. Има различни варианти на отговора кой има интерес. Нестабилната десница може да е изгодна за левицата от гледна точка на това кой ще управлява страната, но в перспектива разслоенията там може да се пренесат и наляво.

Друг възможен отговор е да се даде възможност


ГЕРБ да излезе от нокдауна, който получи неговото управление през февруари. Все пак с 97-те си депутати герберите могат да имат достатъчно претенции за дясна представителност. Тяхната хомогенност засега ги прави далеч по привлекателни за кукловодите, отколкото хлъзгавия и неперспективен Реформаторски блок. Отправените от страна на бившите управляващи покани към реформаторите за общ опозиционен съюз допълнително предизвикват брожения там и дават възможност на герберите да се преструктурират. Заради други грешни ходове, предимно с бойкотирането на парламента и последвалото саботиране на комисии, което тази седмица ще стигне своеобразен връх чрез безсмислен вот на недоверие, бившите управляващи може и да се сгромолясат. Напълно е възможно да се смята, че на техен гръб би могло Реформаторският блок да постигне добър резултат на следващите избори. Проблемът е, че доскоро се смяташе, че предсрочни избори ще има и те най-късно ще се състоят през пролетта на следващата година. 

Но тази възможност заглъхва паралелно на линеещия протест.

Разбира се, дясното пространство няма да остане празно. Но тези, които днес имат претенции да го представляват, със сигурност няма да успеят.За съжаление амбициите и стремежът към властта са толкова силни, че заслепяват. Затова ще им разкажем евангелската притча за сеяча:
 „А когато се събра множество народ, и жителите от всички градове се стичаха при Него, Той почна да говори с притча: излезе сеяч да сее семе; и когато сееше, едни зърна паднаха край пътя и бяха потъпкани, и птиците небесни ги изкълваха; а други паднаха на камък и, като поникнаха, изсъхнаха, защото нямаха влага; други пък паднаха между тръни; и израснаха тръните заедно със зърната и ги заглушиха; а други паднаха на добра земя и, като изникнаха, дадоха плод стократен.
Като каза това, извика: Който има уши да слуша, нека слуша!".