Общо показвания

четвъртък, 11 ноември 2010 г.

Двете лица на проекта "Първанов"

Спомняте ли си как в нощта на преизбирането си за втори мандат Георги Първанов благодари на инициативния комитет, подкрепил кандидатурата му. Само че забрави да отбележи помощта на БСП и на другите партии, които му дадоха рамо. Един от ветераните на партията, позволил си да го критикува за тази му неблагодарност, бил привикан в президентството и дружески му били поискани обяснения на чаша кафе. Държавният глава не пропуснал да го попита дали няма нещо против него. Няма да се спираме подробно на отговора, който му е бил даден. Ще съобщим само, че той не се отличава много от казаното днес от друг партиен ветеран – конституционалистът и червен депутат Любен Корнезов, по повод на новата инициатива, носеща фамозното име „Алтернатива на българското възраждане”:
„Мястото на Георги Първанов, след като приключи мандатът му, е в БСП, при нас. Може да се върне като редови член, това не значи, че трябва да оглавява партията. Но мястото му е сред нас. Но ако в неговата глава се въртят мисли този проект да прерасне в политическа партия, това не е полезно за нашето общество. Движение или тази партийка, която той смята да създаде, е обречена. Не съм оракул, но с цялото си уважение към президента ще кажа, че прави грешка, която може да се окаже фатална за неговото политическо бъдеще", откровено заяви Корнезов.
Вероятно държавният глава си мисли, че

номерът с инициативния комитет,

който бе флагманът за неговото преизбиране, ще бъде повторен и че тези хора отново ще го подкрепят.
Факт е, че имената на някои от тях са вече сред учредителите на АБВ. Но силно се съмняваме, че бившата световна шампионка Йорданка Благоева, както и треньорите Тити Папазов и Христо Бонев ще се вържат повторно в тази измамна игра и ще позволят да бъдат употребени.
Няма да коментираме другите партийни играчи, на които вместо да им се отблагодари навремето, че му помогнаха и за двата мандата, той ги загърби в трудни моменти, а напоследък дори се опитва чрез квотите си в някои институции да ги отстрани от политиката. Ще кажем само, че те са наясно с намеренията му и знаят как да се отнасят и с двете му лица.
Но нека видим какво се очаква днес да се случи в зала 3 на НДК. Това, което е сигурно, е че форумът с мотото „България ­ на другия ден” няма да бъде нещо повече от претопляне на вече познатите ни тези на президента за блатото, в което са ни довели управляващите и как той ще възроди България... Какво нахалство всъщност. Сякаш нямаше тази възможност, особено през последното десетилетие.
Ясно е, че ни се готви поредната партия менте, която трябва да върне някои кукловоди в играта и чиито интереси са сериозно застрашени от сегашните управляващи. Но за да го направи, Първанов трябва да използва харамийския си псевдоним. И да обвини бившите си съпартийци, че нищо не са направили през тяхното управление и на всичкото отгоре като едни мухльовци са позволили да им вземат властта под носа.
Разбира се, веднага можем да го попитаме кога говори истината ­ когато участваше като диригент на създаването на бившата управляваща коалиция или днес, когато

с помощта на бившата ДС

се опитва да хвърли партията си на кучетата и да влезе през парадния вход като поредния спасител на нацията.
Вероятно държавният глава си мисли, че този чист и непорочен костюм могат да му осигурят почтените Ивайло Калфин и Костадин Паскалев. Само че дори и с тях не си е направил сметката. Защото и двамата знаят, че ще бъдат използвани за трамплин и след това просто ще бъдат изхвърлени.
Не случайно вчера благоевградският кмет директно заяви, че ще участва във форума, защото смята, че неговата партия не е достатъчно активна по отношение на политиката, която водят управляващите. Само че в никакъв случай и при никакви обстоятелства нямал намерение да напуска БСП.Освен това едва ли двамата не си дават сметка, че Първанов иска да ги потопи в синьо-червената мъгла на изпаднали извън борда политици, които са готови на всичко, за да се върнат в играта. Няма да коментираме и как бившият външен министър и кметът на Благоевград биха се почувствали в компанията на тайните помагачи на проекта, които са същите, спасили в началото на тази година държавния глава от импийчмънта.Всъщност това, на което разчита Първанов в момента, е недоволството в БСП от опозиционната им роля. Не случайно близките до него Бойко Радоев и Венелин Узунов като комити обикалят страната и агитират бивши областни управители и други

изпаднали от трапезата червени мандарини

да се включат в кампанията. Такива недоволни има и сред депутатите, но някои от тях са толкова безлични, че дори и да отидат там, няма да се разбере. Както не се разбира дали са в пленарната зала или не. Както всяко начинание и АБВ си има програма минимум и програма максимум. Предизвестената смърт на желанието на Първанов да помете управляващите, както това направи царят с Командира, ни разкрива всъщност истинската цел на задкулисните играчи –

Първанов да влезе в следващия парламент

с малка, но вдигаща пушилка партия, т.е. – да повтори номера на Иван Костов, който гушвайки СДС, се върна в играта. Президентът ще е доволен и на този вариант. Но това трябва да стане за сметка на БСП. Там обаче не са такива балъци като Мартин Димитров, за да му дадат гласовете си.
Накрая нека припомним как държавният глава обещаваше след мандата си да не постъпва като някои бивши президенти, а да се върне към научната си дейност, да пише книги и да създаде една младежка политическа академия, която да оглави и да учи младите на политика.
Очевидно е, че е излъгал, както много пъти го е правил.
Това трябва да е обеца на всички, които днес или в бъдеще ще влязат в проекта АБВ. Защото няма как да се вярва на човек, който има две лица – едното за електората, а другото за господарите, които му дърпат конците.