Общо показвания

понеделник, 8 ноември 2010 г.

17 мига от пролетта на АБВ


В интересен сандвич попадна държавният ни глава тези дни. От едната страна е все по-недоволната от действията му БСП, а от другата - нелицеприятните разкрития за тайни връзки с подземния свят, които той вече се наложи да опровергава. Бихме прибавили към това и многозначителното ръмжене на руския мечок, но ще оставим коментарите за по-нататък, когато на създателите на проекта АБВ им светне, че Щирлиц вече е пенсиониран и играчите са други.
„Някой чел ли е социологическото изследване на „Алфа рисърч”. Там въпросът е: „Ще подкрепите ли кандидат за президент, посочен от днешния президент Георги Първанов. 17 процента казват „да”, 40% - „не”. Това го каза не кой да е, а лидерът на БСП Сергей Станишев в събота при посещението си в град Раднево.
Повод за тези думи са появилите се съобщения, че новата формация на президента се ползва със 17% одобрение от българите. Червеният лидер каза още, че се съмнява фигури като Стефан Данаилов и Ивайло Калфин да загърбят БСП заради новото формирование. Като прибавим към това и всекидневните опровержения на набедени за участници в АБВ, последното от които бе на смятания за много близък до Първанов икономист Димитър Иванов, прогнозите за успеха на този проект не са много радостни.
А какво да кажем за появилите се обвинения към човека с харамийския псевдоним

за съучастие в неизяснената смърт

на Илия Божинов, един от свидетелите срещу Октопода. Пламен Николов, близък приятел на Божинов, заяви, че смъртта му била много удобна за президента и че всъщност ставало дума за политическо убийство. Според Николов причина за това са свидетелските показания на Божинов за това как и при какви условия тогавашният лидер на БСП е „подарил” общинска таксиметрова компания на Алексей Петров. Забележителна е заплахата, отправена от Първанов към Божинов по този повод: „Нали се бяхме разбрали да не се раздухва повече тази история, аз изпълних своите ангажименти, ти направи своята политическа формация. Оттук нататък нищо добро не те чака”.
Е, нарушилият омертата Божинов вече не е между живите. От „Дондуков” 2, където дълго време се правеха на умрели лисици, започнаха да валят опровержения.
Най-интересната част от тях не е фактологичната, а политическата – че атаката срещу ловеца на архари „издава страха на определени политически среди от оформящата се гражданска алтернатива".
Това също може да се приеме като някакъв тип мафиотска заплаха. Но всъщност може да се окаже просто надуване на мускули, като се има предвид твърде партизанският характер на подготвяното учредяване на „алтернативата”. И най-вече трескавите опровержения на набедените за участници в нея.
Що се отнася до компроматната война, тя наистина се води на широк фронт – от Барон Мюнхаузен и неговата оредяваща групичка до скритите играчи, които полагат не малко усилия да подклаждат огъня. Това, което може да се предполага, е, че кукловодите, които доведоха Първанов на власт и

бяха щастливи да ползват благините

от всички сделки, произтекли от това, искат да се подсигурят след изтичането на мандата му с още по-добро продължение. Те няма как да са доволни от случващото се в момента. Няма по-голям ужас за тях от разтърсващите разкрития за криминалния преход през последните 20 г. Излизането на светло на дълбоко пазените тайни, за които се говореше доскоро под сурдинка, кара задкулисните играчи да губят съня си. Затова всеки, който може да им помогне, най-вече чрез зависимостите от тях, ще бъде пуснат в битката. Те вече няма какво да губят и за да запазят статуквото, ще пожертват и най-добрите си козове които държаха в дълбока конспирация. Естествено че това няма да е само битка за поредното преразпределение на баницата от червените кланове. В нея ще участва и създаденото от тях СДС, за което образно някои казват, че е останало без първата буква. Как иначе да си обясним

наливането на масло в огъня,

което направи един бивш шеф на тайна служба от времето на управлението на Командира, с някои подробности около смъртта на Божинов. Вечерта преди да умре той бил с приятели на ресторант. Единствено неговата порция била забавена. Гарнитурата била от гъби. А на следващия ден, след като вече умрял, лекарите установили, че черният му дроб е на желе – какъвто обикновено е резултатът от отравянето с гъби. Според ексшефа на тайната служба подобен тип убийство не бил труден за осъществяване. Така на практика последвалите дезинформации за смъртта само засилвали подозренията. Съвсем естествено е подобно предположение да звучи достоверно и зловещо. То си е предупреждение към всички, които дръзнат да се опълчат срещу Октопода. По-лошото обаче е друго - че се прави опит да се спусне червено-синята мъгла в услуга на статуквото. Защото разследващите един ден може да установят, че наистина е извършено убийство. Но на този етап бившият шеф на служба пуска компромат в услуга на подземния свят. Защото вечерта, преди да умре, Божинов е бил с гости в караваната си, а не на ресторант. Подхвърляната в грешна посока пушилка всъщност е за отклоняване на вниманието... Друг е въпросът какво се е случило в караваната. И кои са били тримата външни гости, които не са от обичайния приятелски кръг на Божинов... И това е само началото. Със сигурност

ще изскочат още скелети от гардероба на прехода.

Как тогава да не свържем 17-те процента фенове на човека с двете имена с онези носталгични „17 мига от пролетта”. Лошата новина за него е като се появи мечката, да не стане като във вица за ловеца, който иска да я надхитри (както навремето правеше един наш държавник). Но тя го изненадала. И вместо да се покачи на близкото дърво, както направили останалите ловци, той започнал да обикалял около него. Когато мечката започнала да го настига, отгоре му викнали да побърза, за да не бъде изяден. „Няма страшно, водя я с три обиколки“, отвърнал невъзмутимо този отдолу... Та този отдолу да не се окаже неформалният лидер на АБВ. Който през всичките тези години се е опитвал вярно да служи на бившия голям брат, но вече е загубил доверието му.