Общо показвания

неделя, 23 юли 2023 г.

НОВА ПОЛИТИЧЕСКА ДЪВКА ЛИ ЩЕ Е “24 МАЙ”!?

Най-после, след твърде дълго нищо не казващо подгряване и недоизказани намерения проектът за конституционни промени на коалицията ПП-ДБ бе публично оповестен. Това, което тутакси затъмни всички останали предложения, бе 24 май да бъде вече национален празник. 

Никакво съмнение няма, че ще станем свидетели на поредната битка между русофили и русофоби. По принцип тя се разгорещяваше около “Трети март” и точно това опорочаване на празничността е и причината управляващите да поискат тази промяна. Те със сигурност не откриват топлата вода, защото такъв дебат обществото ни води от десетилетие. В медиите темата безрезултатно е била повдигана. Включително смяната на празника бе предложена преди година и от ГЕРБ. Сега най-после има шанс да се осъществи. И това е добра новина, защото ще бъде отнет терен за безсмислено противопоставяне на едни българи срещу други.

Но ако следваме тази логика, с подобен успех може да се предложат и други дати, например “Денят на Съединението” или “Денят на Независимостта”.

Същественият проблем в момента е, че това предложение ще затъмни коментарите за другите предложения, които са съществени и се отнасят до укрепването на парламентаризма чрез отнемането на някои президентски правомощия. За съжаление, от това което е публикувано, майсторски се претоплят вече известните намерения по отношение на съдебната власт и контрола върху главния прокурор, но няма подробности как сваленото или подалото оставка правителство ще продължи да управлява като служебно и какво точно ще се случи с парламента. Защото правосъдният министър беше споменал, че и парламент трябва да има.

Дори беглият прочит е доста разочароващ, защото ставаме свидетели на хвърлени с явна умисъл постановки да бъдат отнети президентски правомощия, но необосновани и изказани със загадъчност, която не ни кара да си губим време да разберем дали ще има зад тях достатъчно убедителни аргументи. Още по-интересно е, че този проект няма да бъде внесен, преди да е започнала дискусията в парламентарната комисия за тези промени.Тя ще започне работа във вторник. Политиците, представящи проекта казаха също, че той е резултат от многобройни разговори с техни колеги от другите две формации съставящи конституционното мнозинство – ГЕРБ-СДС и ДПС. В интерес на истината, дори не става дума за разговори, а за внесения от движението проект, в който има съвпадения на позициите - и за конструирането на ВСС и за индивидуалната жалба. Няма да коментираме каква е разликата между копиране и намиране на съвпадения във водени разговори, но ще отбележим, че е добре, когато се представя един проект, той да е на онази правна висота, която ще отхвърли възможността за политически спекулации в една или друга посока.

Не искаме шумотевицата около смяната на националния ни празник да затъмни актуалната отговорност на управляващите – свързана най-вече с приемането на бюджет, който да облекчи живота ни. Има нужда и от отключване на другите задръстени жизнено важни за функционирането на държавата ни сектори, като например здравеопазването с избирането на  шеф на Здравната каса. Избирането и на председатели на регулаторите не трябва да се бави. А и внимателният подход към онези слоеве, които отсега развяват профсъюзни знамена също ще е от значение.

Честно казано, стана вече традиция от ПП-ДБ да “бият барабана” и да се държат като “първооткриватели”, но след това бързо да забравят обещаното, а ако се окаже, че проектите им са неосъществими, тутакси ги загърбват и си продължават както досега. 

Не трябва да се забравя, че все още не сме видели и на проекта на ГЕРБ-СДС. Те също като че ли стоят встрани. Стана им навик, някой друг да е на амбразурата, а после, като видят накъде духа вятърът, да се включат сред приемащите овации. 

Така че най-малко до започването на работа на комисията за конституционни промени, дъвката “24 май” ще раздухва страсти. Няма да бързаме с коментарите каква ще е реакцията и на опозицията, когато започне същинският дебат. И най-вече, когато видим проектът на ПП-ДБ внесен в деловодството на парламента. От започналата “буря в чаша вода”, полза има единствено задкулисието, което винаги е успявало да отклони вниманието, за да осъществи своите корупционни планове. Затова да не избързваме. Единственият проект, внесен за обсъждане е този на ДПС. Пушилките ще оставим за други. И ще очакваме да се запознаем с аргументите.