Общо показвания

сряда, 12 юли 2023 г.

НЕКА СПРАТ С ПОЛИТИЧЕСКИТЕ ЕКВИЛИБРИСТИКИ

Липсата на последователност и шикалкавенето пращат политиците ни в гардероба със скелетите преди още да са напуснали постовете, които заемат. Хитрата сврака с двата крака е казал народът. 

В момента най си патят “борците за мир” - тези които не искат страната ни да бъде “въвлечена във войната”. А когато управляваха министерството на икономиката по времето на краткото управление на псевдо промяната, изнесоха боеприпаси и гориво за милиарди. Същото се случи и по време на няколкото служебни правителства. Чрез посредници. И, разбира се, нищо общо нямаха, ни лук яли, ни лук мирисали. Ето и цифри -70 000 пряко заети в отбранителната индустрия (от които 20 000 - новоназначени през 2022 г.) и още 180 000 заети в поддоставчиците. 1,65 млрд. € износ през 2022 г.

Не, това не са смокинови листа, а познат балкански популизъм, целящ запазване на политическото им статукво с помощта на измамени за пореден път избиратели. Само че лъжите им стават все по плитки. Но не предизвикват смях, както е в народното творчество, а гняв. Какъв е резултатът от това, че лидерката на БСП непрекъснато твърдеше, че като е била шеф на икономическото ведомство не е изнасяло оръжие за защитаваща се Украйна. Нима не е знаела къде ще го пренасочат посредниците и не е можела да го предотврати. Разбира се, че е можела. Същото се отнася и за президента ни, който се озова в “небрано лозе” в размяната на реплики с украинския му колега. 

Вижда се, че със всеки пореден избор, БСП се маргинализира, а оптимистичните прогнози на “говорещи глави”, как след като напуснел поста си държавният глава щял да възроди левицата, са поредния балон, който се спука преди да е излетял. 

Няма да коментираме “борците” против еврото, влизането ни в шенгенското пространство и излизането от НАТО. Няма да им помогнат нито роженските събори, гарнирани от сто метрови пилони с националното знаме, нито използването македонския шовинизъм, за да се пречи общоевропейското ни развитие. Няма никаква опасност и за взривяването на Западните Балкани, както пише в едни доклади, няма да полетят към страната ни и ракети “Калибър”. Каквито и страхове да се опитват да подклаждат, заради личните си амбиции, те няма как да не забелязват с каква охота нашите могъщи комшии изпратиха по поръчка на НАТО миротворци в размирните балканска република и как публично подкрепят Украйна и не признават Крим за руски, както неуместно направи нашият президент.

Трябва ли да припомняме как едни политици се бореха против ваксините, а лидерите им се оказаха ваксинирани. Други пускаха димки, че ще “развалят сглобката”, отговорът “вратата е ей там” и последвалият ултиматум че ще свалят собственото си правителство, доведе единствено до “помирителни” “лидерски срещи”. Уж щели да бъдат редовни. Но веднага се видя, че няма да са. Също не е смешно, а жалко евтино хитруване. И е добре да спрат с тези “закачки”, и най-вече с излишната шумотевица за бизнеса с оръжие и боеприпаси. Тяхната несигурност и опити за измъкване от отговорност, защото управлението било на мандатоносителите, няма да донесе бъдещи индулгенции на никого.

Всъщност, правителството си работи, парламентът също. Комисиите обсъждат бюджетите на отделните ведомства. Договарят се шефове на ключови ведомства. Добре е обаче, след като се разбра, че има пронатовско конституционно мнозинство да започнат да го доказват. Това, че е разбунващия духовете главен прокурор бе свален и че ВСС ще спре процедурата за избор на нов, не означава, че съдебната реформа е приключила. Напротив, дебатът трябва да продължи, наред с обсъждането на останалите конституционни промени, за които само се говори, но единствено от ДПС имат представен проект. Ако трябва да бъдем по-ясни, би следвало да действат със същата спешност,, с която приеха декларацията в подкрепа на членството на Украйна в НАТО. Тази последователност и енергичност в критични ситуации на движението, би следвало да стимулира другите две коалиции от това мнозинство да свършат обещаните промени. Колкото по-бързо депутатите си свършат работата и ги приемат в пленарна зала, толкова по-стабилно ще стане управлението на страната. А това ще увеличи доверието на избирателите. И напротив - бавенето на топката и обидното шикалкавене ще продължат да го ерозират.

Нека припомним още някои наскоро случили се факти: преди дни бе внесен проект от депутати на ДПС за изменение и допълнение на Закона за насърчаване на инвестициите, в който изцяло ще бъде транспонирана европейската правна рамка от Регламент 2019/452 за т.нар. за скрининг на съмнителни чужди инвестиции свързани с обществения ред и сигурността, с който да спре скритата бизнес дейност на Русия у нас.

Месец преди това, по предложение пак на Движението в закона за удълженото прилагане на бюджета за 2022 г. окончателно бе разписано как общините могат незабавно да ползват субсидиите си за капиталови разходи. Което даде възможност на пострадали от наводнението общини да се справят.

Тази последователност и решителност на движението в полза на националния и обществен интерес, не бива да остава незабелязана. Тя трябва да покаже, че време за губене няма и не политическите еквилибристики, а реалните действия ще са тези, които ще бъдат оценени от избирателите.