Общо показвания

сряда, 19 юли 2023 г.

НОРМАЛНОСТ ИЛИ ЖЪЛТОПАВЕТНИ ИЗЦЕПКИ

Нека управляващите от ПП-ДБ озаптят мераците си да търсят непрекъснато враг. И съсредоточат вниманието си в обсъждането и приемането на бюджета. А също и на публичното представяне и дебат на конституционните промени. За които предимно се шуми, но единствено от ДПС имат оповестен проект.

Нека също така успокоят страстите на жълтопеветниците да правят хепънинги на площада пред президентството и да оставят работниците да подредят най-после тези павета, един от символите на столицата. 

Вижда се, че няма полза от раздухването на нови скандали. Ако правителството и парламентът продължат да работят, те все повече ще заприличват на “бури в чаша вода”. Ще се обезсмислят, няма да впечатляват и ще отшумяват бързо. Връщането към нормалността е единствената правилна цел пред управляващите. 

Естествено е опозицията да търси друго. Обидните квалификации и сбутванията между депутати около пленарната трибуна все още могат да се използват. Но ще бъдат все по неефективни и като бумеранг ще се връщат върху тях. Видя се колко са вяли последните опозиционни протести, организирани с помощта на докарани с автобуси от провинцията привърженици. Колкото по-бързо техните представители в парламента осъзнаят, че шансът им е да бъдат с убедителни аргументи коректив на управляващите, толкова повече може да разчитат на бъдещ успех. Сегашните сцени на опити за насилие, гарнирани с антисемитизъм, ще срещнат съдебен отпор. А и управляващите едва ли ще се задоволят само с укорителни декларации. И със сигурност ще използват възможностите на изпълнителната власт за да пресичат безчинствата на техни привърженици.

Друга опасност за стабилността е появата на двама кандидати за кмет на столицата. Противопоставянето между двамата е “търсено” - идеи и резултати срещу морал и принципи. От политическа гледна точка е добре за запазването на единството на ПП-ДБ и дясната идентичност на ГЕРБ-СДС. Очевидни са ДС сенките, надвиснали на аматьорите от ПП. Личи не само от предложената от тях кандидатура за столичен кмет, а и от кандидати за управленски позиции. Но от друга страна раздухването на непрочетената и най-вече практически незатворена страница на иначе осъденото комунистическо минало, ще е голяма грешка с оглед на бъдещото сътрудничество в общината. Нека се успокоят изплувалите от скелетите с гардероба “стари” седесари. И да не се правят на големи морални съдници. По време на дългия повече от тридесет години преход “пропуснаха” достатъчно възможности като управляващи, включително и имаха конституционно мнозинство, да решат проблеми като лустрацията и съветските паметници. Но вместо това извършиха бандитска приватизация в ущърб на сините идеи и привържениците. Които безцеремонно излъгаха, но най-вече обидиха с използването на властта за лично обогатяване. Видяхме колко оглушителен беше техният провал. Така че е добре не само за столичани, но и за всички кандидатите за кметове да съсредоточат вниманието върху нерешени проблеми и да се стремят да постигнат европейското благоденствие на родните села и градове.

Впечатляващо е, че мандатоносителите започват да слизат от “облаците” и да оценяват значението на пронатовското мнозинство. Осъзнаването, че ДПС не е само носител на гласове за конституционните промени, ще им помогне в критични моменти за сигурността на държавата. Вероятно са прочели и най-вече осъзнали колко значително е била подкрепата на движението по време на правителствата на Филип Димитров, Иван Костов и Симеон Сакскобургготски. Няма да припомняме категоричните парламентарни послания на ДПС и по време на Косовската криза, когато бяха спрени руските самолети, нито помощта за влизането в ЕС и НАТО, както и за публичността на досиетата от ДС. Ще пропуснем и подробностите за това как глупаво пропиляха продължаването на тази подкрепа и се провалиха тези правителства. Но сега шансът е на страната на новите управляващи. А е и единственият път да се върнем към нормалността. Както да продължи и се задълбочи сътрудничеството между пронатовските партии. Не само заради несигурността от продължаващата война и заради засилването на единството на Европа, но преди всичко заради благополучието и връщането на вярата на всички български граждани в доброто бъдеще на страната ни.