Общо показвания

четвъртък, 22 юни 2023 г.

ШОКИРАЩ УДАР СРЕЩУ ПРОРУСКИТЕ "ШАРЛАТАНИ"

 ДПС шокира всички, които с години им лепяха мантрата, че са проруска партия.

Депутати от движението, вкараха в деловодството на Народното събрание законопроект за изменение и допълнение на Закона за насърчаване на инвестициите, в който изцяло ще бъде транспонирана европейската правна рамка от Регламент 2019/452 за т.нар. за скрининг на съмнителни чужди инвестиции свързани с обществения ред и сигурността. Това се случи в момент, в който управляващите от ПП-ДБ водят ожесточен спор с президентската институция, как и до колко трябва да продължат доставките с оръжие и боеприпаси към Украйна и дали това няма да застраши националната ни сигурност, като предизвика реципрочни действия на Кремъл.

Ако трябва да погледнем в бъдещето, този законопроект ще постави въпроса за национализирането на руските капитали в страната, проблем, който вече е в дневния ред на ЕС и предизвиква заплашителни изявления на Москва.

Конкретно, този закон пряко ще предпази страната от някои необмислени действия на случайно попаднали в политиката, но поблазнени от възможността за лесни многомилионни печалби. Нека си припомним номерата на злополучно управлявалото първо правителство на ПП-ДБ и как техният вицепремиер, (който и сега заема същия пост), посети нефтената централа и в последствие издейства изключение (дерогация) в полза на „Лукойл“ на вноса и преработката на руски нефт, междувременно управляващите завишиха цената на газта чрез договори с посредници, (които пак се оказаха на руски газ), както и сключиха скандалния меморандум с „Джемкорп“ - за да дадат възможност на руските олигарси да перат пари в страната. Засега ще оставим встрани и онзи номер с батериите за един милиард...

Посланието на движението е нееднозначно. То е знак за солидарност и подкрепа към санкциите на ЕС, предупреждение към тези, които се опитват у нас да прокарат опорката “мирна главица, сабя не я сече”, но и към “шарлатаните”, които не се интересуват от националните ни бъднини, а единствено от личното си облагодетелстване.

Всъщност, изобщо не трябва да се учудваме на последователната политика на ДПС по отношение на НАТО и Европейския съюз. Тази политика е един от основните жалони на партията от нейното създаване. В зората на демокрацията те нямаха нищо против да станат част от СДС, но сини “патриоти” попречиха, по-късно движението подкрепи първото демократично правителство на Филип Димитров, но беше против вота на доверие, поискан от премиера, предупредиха го да се откаже, за да продължи управлението, но за съжаление той послуша Иван Костов. Така нареченият Командир впоследствие обсеби цялата власт в синята партия и последователно я провали.

Тука е уместно да припомним, че не Костов спря руските самолети и разреши придвижването на бойна техника на НАТО през страната ни по време на Косовската криза. Това стана с гласовете на ДПС в парламента. За втори път синьо правителство бе получило подкрепата на движението за управление, но бързо го загуби, заради повярвалите, че вечно ще управляват. Няма да коментираме през новия век ролята на движението за приемането ни в ЕС и НАТО, както и за изваждането на показ на архивите на бившите тайни служби...

Този преглед е само за тези, които вярваха на проруските опорки, пускани от манипулаторите на прехода. Но той е и предупреждение към онези, които биха се поблазнили от бързото и лесно усвояване на руските корупционни пари. Сегашният проект за строг контрол на паричните потоци и инвестиции в страната ни е само поредното доказателство. Той е и знак към сега управляващите до оценят възможността, че притежават конституционно мнозинство в лицето на пронатовските и проевропейски партии ГЕРБ-СДС и ДПС и да спрат да преливат от пусто в празно, да губят парламентарно време в дребни морализаторски задявки, а да се заемат с решаването на проблемите на българските граждани. 

Освен това този проектозакон е и знак към българската общественост, че европейският ни път е необратим и че един от гарантите за това е ДПС. Време е и другите партии да дадат своя принос.