Общо показвания

понеделник, 29 май 2023 г.

ХАРАКИРИТО НА ШАРЛАТАНИТЕ ОТ ПСЕВДОПРОМЯНАТА

Хитрата сврака с двата крака, е казал народът. Първо ГЕРБ с прибързаното изявление на техния кандидат за премиер Мария Габриел отвориха кутията на Пандора с намерението “нейният” министър на правосъдието да предложи уволнението на главния прокурор. С което пресякоха почти готово експертно управление. А и лидерът им бе атакуван директно от Иван Гешев. С това ГЕРБ загубиха бонификацията си на първа политическа сила, както и подкрепата на евентуални парламентарни партньори.

Но, вместо да се възползват от грешката на Борисов, “шарлатаните” от Партията на псевдопромяната така се опияниха, че отказаха да се вслушат в съветите на техните коалиционни партньори за преформулиране на проектокабинета в експертен и сътвориха нечувания в новота ни история политически гаф с изтеклите записи. Точно като в народната мъдрост те затънаха в собствената си аматьорска алчност. Нещо повече - те извършиха публично харакири. 

И както мнозина прогнозираха - краят на поредния политически хомункулус е неизбежен. А замразяването на преговорите за съставяне на правителство между двете издънили се политически сили е логично. Въпросът е дали глътката въздух, която ще получат е достатъчна, за да има редовно правителство или ще трябва да идем на поредните избори.

Има признаци на отрезвяване. Целият ден в неделя и политици и анализатори вкупом заговориха за експертен кабинет. И то с такъв възторг, все едно, че откриват топлата вода. Дори провалилият десницата бивш премиер Иван Костов изскочи от “скелетите в гардероба” и призова да се “минимализират щетите” и се състави правителство от експерти. Похвали, че неговият възпитаник Светослав Малинов лансирал идеята още преди два месеца. Затваряйки си очите, че за експертно правителство и нова конституция от недолюбваната от него ДПС говорят от години. И че кабинет от експерти беше и този на професор Габровски. 

От ГЕРБ също пуснаха своя идея да се направи такъв кабинет с тяхна подкрепа, на Демократична България, на ДПС и ИТН. Сигурно неслучайно техният лидер когато се обявяваше “замразяването” няколко пъти повтори цифрата 37, (толкова са депутатите на ПП), нагло претендиращи за цялата власт. Факт е, че дясноориентираните депутати, без “шарлатаните” имат солидно мнозинство от 143 депутати. Но, за да се случи това, се иска голяма смелост, каквато в ДБ нямат. Засега. Защото не трябва да има съмнение и дори правилно предполага в онези записи Асен Василев, че на следващите парламентарни избори няма да са заедно с ДБ. Прогнозата ни е, че това ще се случи много по-рано. Но не е и необходимо да стане веднага. И то поради една единствена причина, че за конституционните промени, ще трябват и гласовете на ПП. 

Нека подчертаем - за конституционните промени са необходими гласовете на всички пронатовски партии. И това е основната грешка, която направиха и ГЕРБ и ПП - да изолират ДПС. И да се опитват без тяхна подкрепа да редят кабинет. Не че Бойко Борисов не е бил наясно, не случайно казва, че се наложило да праща Христо Иванов да “успокоява” лидера на движението. Гузен не гонен бяга. Но тоя номер някой друг да вади кестените от огъня е до време.

Изводът е, че правителство трябва да има. Експертно. И подкрепено от партиите, които не искат да има промяна в геополитическия път на страната. Тези, които подкрепят избора ни да сме в Европейския съюз и НАТО са доказано мнозинство. Те настояват да се сложи край на безвремието със служебни кабинети - да се избере редовен, който тутакси да се заеме с бюджета, с актуализирането на пенсиите, със спирането на инфлацията, приемането на законите, даващи ни възможност да получим ключовите за стабилизирането на страната ни милиарди от Брюксел и бързо  да ни отвори вратите ни към Шенген и въвеждането на еврото.