Общо показвания

петък, 19 май 2023 г.

ПП-ДБ: СТАРТЪП ГРУПА, РАБОТЕЩА В УГОДА НА ОЛИГАРХИЯТА

Изгубено време е да се преговаря с ПП-ДБ! Обречени са на неуспех и разговорите за правителство, и за уж обявената за основен техен приоритет съдебна реформа. И злополучно преговарялите с тях от ГЕРБ-СДС трябваше да си имат едно наум, не за друго, а заради провала на Христо Иванов като правосъден министър в тяхно правителство и заниманията му да пише НПО-доноси срещу държавата в угода на разградския медийно олигархичен кръг.

Изобщо не се учудваме на едномесечното им шикалкавене след последните избори, а имитирането на “открити”, разговори си беше безгрижно тупане на топката. И едва ли могат да ни заблудят сега, когато, след като им се привидя втори мандат, заявяват, че са готови да направят промени в структурата на предложения от тях кабинет. Тях не ги впечатлява и публично оповестената сметка от лидера на ДПС Мустафа Карадайъ, че няма как да получат подкрепа, след като ГЕРБ-СДС, ДПС и “Възраждане” имат 144 гласа. А намерението им да предложат правителство на малцинството е поредният техен блъф.
Това, което искат техните кукловоди, е всъщност да продължи безвремието. И защо да им пука за онези, на които ще спрат бюджетните плащания още след месец. Обедняването ще е не само за пенсионерите, но и за всички, на които инфлацията им бърка в джоба.
“Умните и красивите” не са се върнали в страната, за да се погрижат за тях. Въпреки мантрите им, че като спрат кранчетата за кражби, ще потече рогът на изобилието. Те са тук единствено за да печелят за себе си и за техните ментори.
Това най-добре се видя по време на краткото им управление. Първата им работа беше да вкарат посредници за газа, техният финансов министър проведе съмнителна среща с ръководството на бургаската рафинерия, умишлено източиха газовото хранилище, инфлацията главоломно взе да расте, не изтеглиха заем при лихва 1,30% , та се наложи други да го теглят за 4,85%, започнаха отдалечаването ни от Еврозоната и Шенген, купиха си депутати, оставиха техният МВР министър да върши безогледни простотии, лъгаха за сделките с оръжие за Украйна, замразиха ключови инфраструктурни проекти, разсипаха Българската банка за развитие, преструктурираха КПКОНПИ в опит да създадат паралелна прокуратура...
Истината е, че те искат цялата власт, защото са стартъп група, напълно индифeрентна към чуждите неволи и напълно безотговорна към страната и нейното бъдеще. И понеже радетелите за псевдопромяната не я получават, не могат да се примирят и един друг се самонавиват, че на следващите избори ще я постигнат. И продължават да си вярват, въпреки очевидния факт че губят хиляди избиратели, въпреки че се съюзиха с “Демократична България”.
Един от най-лошите за тях варианти би бил, ако все пак се създаде правителство, но без тяхно участие. Тогава разпадът им ще е неизбежен и бизнесгрупичката им първа ще напусне страната като остави наивниците, гласували за тях, да се оправят сами. А това сме го виждали многократно да се случва в най-новата ни история. Затова, системните партии трябва по най-бързия начин да се обединят и подкрепят експертно правителство, по възможност още с първия мандат. Междувременно трябва да направят така, че комисията за конституционни промени да заработи. И наред със съдебната реформа едно от първите и предложения е да се направи така, че парламентът да може да работи до избирането на следващия парламент.
Дискусия по този въпрос имаше при приемането на правилника за работа на народното събрание. При редовно Народно събрание, мандатът на народните представител приключва с избора на нови, а при разпускането му автоматично се приема, че и мандатът им приключва. Възниква логично въпросът за непрекъсваемостта на държавната власт. На практика сега само изпълнителната власт не се прекъсва. Но при положение, че сме парламентарна република, да се прекъсва дейността на народното събрание не е приемливо. Затова дискусията трябва да продължи в конституционната комисия и да намери бързо решение, така че да може да бъдат приети всички актуални законопроекти, които да осигурят стабилност на страната.
Трусът във висшите етажи на прокуратурата е още една причина да има правителство. Трябва да спре дестабилизирането на ключовите за страната власти. Има още време за съставянето на управление, което да се грижи за гражданите. И всички, които не само на думи, са готови да поемат тази отговорност, трябва да направят така, че с подкрепата си да осигурят стабилно управление.