Общо показвания

неделя, 26 февруари 2023 г.

ЗАБРАВЕТЕ “ИЗБОРИ ДО ДУПКА”

Въпросът кой ще победи на изборите на 2 април вече не е актуален. Доскоро се питахме ще има ли правителство или заради сметките за местния вот ще се изчака до него и изборите ще са 2 в 1. Отскоро обаче класиралите се първи на предишните избори от ГЕРБ дават сигнали, че са готови да подкрепят дясноцентристко и пронатовско правителство с участието на “Продължаваме промяната” и “Демократична България”. Според анализатори, причината за това е признанието на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов за няколко срещи в американското посолство и разговори с британския и германския посланици, от което те правят извода, че има външен натиск за съставяне на правителство.Това не би било необичайно, въпреки продължаващото противопоставяне, което се очаква да става все по-люто през изборната кампания. Няма да припомняме, но в миналия парламент имаше няколко такива гласувания, при които се получи дори конституционно мнозинство.

Засега новата коалиция от “ПП” и “ДБ” не дават заявка за съвместно правителство с ГЕРБ. Напротив твърденията им са за спечелване на мнозинство и самостоятелно управление. Тезите, разбира се, са популистки и повтарят лъжливите и неизпълнени обещания на предишни кампании на “ПП”. Народът, обаче е казал друго: “веднъж стомна за вода, втори път стомна за вода, на третия – тя се счупила”. Веднъж им беше гласувано доверие, после, след провала им, пак им бе даден шанс с предупреждението, че вече са втора политическа сила, сега, с изваждането на старите лакърдии за светло бъдеще, пак се опитват да преметнат избирателите.

Но нека не бъдем голословни. През 2021 г, въпреки предложението на лидера на “ДБ”, от ПП им отказаха коалиция. Партията на “лъжепромяната” спечели изборите на 14 ноември 2021 г., И ако видим общия резултат на двете партии, те имаха 83 депутати, или около 32% от вота. След като загубиха гръмогласно властта през 2022, Христо Иванов отново подаде ръка, но тя пак бе отхвърлена. Факирите от ПП ги преметнаха, със шарлатанията, че електоратът щял да бъде повече мобилизиран със самостоятелно явяване на двете партии. На 2 октомври 2022 г., ПП, заедно с ДБ получиха общо 87 места, но под 28% от вота. Тоест самостоятелното им явяване си беше провал. Затова логично беше да се обединят са предстоящите избори.

Ако се водим от оптимистичните и ставащи все по-шумни декларации на новата коалиция, най-малкото, което можем да предположим, е че ще постигнат по-добър резултат от предишните два избора. Но първото, което ни кара да се усъмним, е ниският тренд за частта на получена от общия вот, която падна с 4%. Това най-вероятно предполага падаща избирателна активност и битка на твърдите ядра. ПП нямат такива, а на ДБ твърдо вървят надолу.

И това не е всичко. Напълно е възможно, въпреки шума, който вдигат, разразилите се вътрешно партийни боричкания в новосформираната коалиция и обвиненията в еднолично вземане на решенията, както и разкритията са афери, да класират ПП и ДБ не само след ГЕРБ, но и след ДПС и ВЪЗРАЖДАНЕ, тоест да се обезсмисли заявката им не само за самостоятелно правителство, но и въобще за участието им в сформиране на кабинет. 

Има и още нещо, което от ГЕРБ засега премълчават в твърденията си за евентуална подкрепа на ПП за правителство. А това е – ще има ли място в пронатовското правителство за ДПС. Въпросът е интересен, защото според едно изследване на социологичната агенция “ТРЕНД” най-голям шанс от три възможни коалиции за съставяне на правителство е тази между ПП/ДБ + ДПС + БСП, които имат близо 60% възможност. Останалите две са – между ГЕРБ/СДС + ДПС + БСП с 35% шанс и ГЕРБ/СДС + ПП/ДБ с най-малкия шанс – под 10%. Което показва, че има различни възможности. Те не са в полза на тези, които бяха класирани на първите две места при предишните два вота. И причината е ясна – че нови лица няма, няма и нови послания. Но се вижда, че има варианти за съставяне на правителство, които са напълно възможни, въпреки очакваната ожесточеност. А приказките, че партиите трябва да си пазят силите за местния вот на есен, не са убедителни, а силата на обвиняваната в контролиране на вота местна власт, се преувеличава. И то на фона на все по-съществения довод, че като фронтова държава, каквато официално бяхме обявени на срещата на президента Байдън със страните от Б-9 във Варшава, от нас се очаква стабилност. Казано в прав текст, алиансът иска редовно правителство, а вътрешните боричкания трябва да бъдат забравени. Втората причина за бързото съставяне на правителство е, че липсата на такова и неадекватната и безхаберна политика при управлението на кабинета “Петков” доведе до сегашното забавяне на влизането в еврозоната, а заради забавеното приемане на законите свързани с усвояването на евросредствата, тяхното получаване се превръща в мираж. Вижда се и нежеланието на Запада да ни помогне в укрепването на границите. Измъкването от тази пързалка към задния двор на Европа е само в редовния парламент и правителство, постигнато с широко съгласие. Така, че колкото по-бързо бъде забравена мантрата “избори до дупка”, толкова по-добре ще е за всички нас.