Общо показвания

събота, 13 февруари 2021 г.

Непримиримо срещу фейк новините за Covid-19

 След като не минаха останалите номера, сега на дневен ред са поредните манипулации за ваксините за Covid-19.

Ще кажем направо: разпространяването на фалшиви новини в условията на пандемия е преди всичко морално престъпление срещу жертващи живота си медици и поставящо в риск очакващото спасение население. То е и престъпление според закона. Разпространяващите ги грози затвор до 5 години и глоба до 50 000 лв. Затова е похвална бързата реакция на правораздавателните органи в Разград да разследват новинарски сайтове тиражирали информация за “починала” учителка след поставяне на ваксина срещу Covid-19.

Спекулирането с истинско име е жалък евтин номер, но създаващ опасна психоза, особено сред близките на жив човек, обявен за починал. А това, че е от учителското съсловие, също е целенасочено от извършителите, поради факта, че в момента се извършва ваксинирането на учителите в цялата страна.

Никой не оспорва свободния избор на решение дали да се ваксинираш или не. Напротив, това непрекъснато се заявява от здравните власти. Известни са и позициите на антиваксърите. Не само у нас. Но има граници, които не бива да се прекрачват. В стари европейски демокрации, още от началото на пандемията се действа безкомпромисно срещу всички, които саботират борбата срещу коронавируса. Никак не е случайно, че и собственици на социални мрежи като Марк Зукърбърг на Facebook ще блокират уебсайтове от своята рекламна платформа, ако пускат фалшиви новини. Затова нека и магистратите да действат със същата бързина, а ние да не се подвеждаме, а да се водим единствено от разумни и най-важното - добре информирани, базирани на истински данни решения.