Общо показвания

неделя, 11 октомври 2020 г.

Слободия и популизъм

Кметът на Белица забрани временно сватбите миналата седмица. Посегна безкомпромисно на вековна традиция.“Купихме крава, наехме готвачка, платихме на музикантите, младите трябва да запомнят нещо от живота, не е хубаво това дето направиха”, възмути се баба на младоженци, чиято сватба се отлага. Кметът обаче е категоричен, събират се по 1000 души, сватбите са истински вирусни бомби, болницата в Гоце Делчев изнемогва. В Белица вече трима медици загубиха живота си.

Няма съмнение, че обществото е поляризирано. От едната страна са тези, които осъзнават опасността, от другата - които не искат да се лишат от живота, който са водили досега и в поведението си стигат до опасни крайности, граничащи със здравия разум. Въпрос на дълг е обаче властимащите да реагират своевременно и безкомпромисно. Така както го направи кметът на Белица.

Странно е, че висшите ръководители на държавата – председател на Народното събрание, президент и премиер, продължават обиколките из страната, срещат се с големи групи хора, техни поддръжници. Лицемерно загрижени за бъдещето на страната ни организират конференции, пренебрегвайки опасните здравни последствия. Има нещо парадоксално – заради мерките правителството обсъжда и взема решения онлайн, а на другите места, маските се носят формално или никак...

Специалистите са категорични, че ако не се вземат допълнителни мерки, до месец здравната ни система ще бъде застрашена. В болниците в Бургас, Благоевград и Гоце Делчев вече са в критично положение. Опарилите се европейци не се колебаят и прилагат крути мерки, граничащи дори с нарушаването на човешки права. В Германия и Австрия се събират данни на посещаващите заведения и публични прояви, за да може бързо да се открият контактните и предотврати разпространението на заразата. Звучи абсурдно, но не само при преминаването на граници ще се искат писиар тестове, но такива се очаква да бъдат изискани и за достъп на обществени места. Защото опазването на здравето е над всичко.

Затова е добре управляващите да се поучат от белишкия кмет и предприемат съответните мерки. Успокоителните приказки, че у нас не е като в други страни, че положението е под контрол, че сме подготвени, че не трябва да се паникьосваме, може да звучат политически добре, но никак не радват всички, които са на първа линия. А те вече никак не са малко. 

Затова нека не се самозаблуждаваме. Дружеската прегръдка между популизма и слободията застрашава живота на хората и помага на вируса да убива.