Общо показвания

понеделник, 19 октомври 2020 г.

За достойнството на лекарския труд

Българският лекарски съюз ще връчи традиционните си награди „Лекар на годината" за 2020 година на 19 октомври в Националния исторически музей.

На тази дата църквата чества Свети Иван Рилски и затова тя е определена и за ден на българския лекар. 

Едва ли има съмнение сред обществеността кой трябва да получи отличието – това са всички лекари на първа линия в борбата с пандемията “Covid-19”. Повечето от тях са на ръба на силите си, някои се заразиха на работните си места и се борят за живота си, а други го загубиха. Но хиляди животи са спасени.  Благодарността ни към тях е неизмерима. И ще имат винаги нашата подкрепа. 

Събитието е добър повод да припомним на политиците, че те може да вземат крайните решения за борбата с този, все още непредвидим враг, но лекарите специалисти са тези, които ги предлагат и отстояват. Няма място за нелогични и прибързани решения, които разводняват и дори опасно обезсмислят труда на медиците от първата линия. Не може да се разхлабват мерки, въпреки утежняващата се ситуация. Това, което със сигурност трябва да се направи е да се засили контролът по изпълнението им.

Нека напомним и още нещо - не може да има “разделяй и владей” по отношение на кризата и да се популяризират мненията на медици, за които Земята, едва ли не е плоска, а пандемията – обикновено грипче. Политиците трябва да бъдат на висотата на своята отговорност. И да бъдат добри пастири на хората, какъвто е бил българският светец Иван Рилски. Нека всички заедно следваме чудодейното му дело.