Общо показвания

сряда, 9 октомври 2019 г.

Престъпниците под контрол

Бивш легионер, с психопатични наклонности, убил невинния фелдшер в тополовското село Орешник, вероятно ще е първия престъпник, който ще получи доживотна пресъда без право на промяна, след като днес депутатите приеха окончателно промени в Наказателния кодекс. Според промените в случаи на умишлено причиняване на смърт, няма да има съкратено производство, водещо до редукция на присъдата. Убиецът ще бъде съден и по друга промяна в НК, която се отнася до посегателство над медици. Тези промени са наложени, преди всичко заради избухването на обществено недоволство, преляло чашата на търпението, включително и след скандалното решение да бъде освободен предсрочно Джок Полфрийман от съдии, които е трябвало да си направят отвод, заради обвързаности. 

С това, обаче едва ли общественото недоволство ще приключи. Причината е не само, че австралиецът може да се измъкне от страната, без дори да плати обезщетение, но и че последните убийства се извършват от престъпници, които вече са лежали в затвора или, както е с легионера са подсъдни за стрелба срещу полицаи и са известни с агресивното си поведение, но си живеят на свобода. Излиза, че чак, когато извършат убийство, върху тях се стоварва закона с цялата си тежест. Но защо преди това, те да не са под постоянно наблюдение – има служби за пробация, са социално адаптиране, МВР винаги е готово да откликне. Очевидно някой не си е свършил работата докрай, а има нужда и от допълнителни  административни решения. Например, ако такива рецидивисти живеят известен период от живота си с електронни гривни, това със сигурност ще има превантивен ефект. Малко е да се каже, че е глупаво е, заради подобни недомислия, да загиват невинни хора.  

Ако не съмва рано, ти подрани, е казал народът. Сигурни сме, че обществения натиск няма да подмине подобно смъртоносно безхаберие. Отговорността е персонална и някой трябва да си свърши работата.