Общо показвания

сряда, 12 юни 2019 г.

Свастиките не са дребно хулиганство

Решението Специализираната прокуратура да се заеме с разследването на вандалската проява, при която бяха поставени десетина плаката на Адолф Хитлер и изрисувани свастики точно срещу Апелативния съд в Бургас показва, че е дошло време на подобни деяния да не се гледа само като на хулиганска прояви.

Напоследък такива имаше и пред софийската синагога, когато по време на богослужение антисемити счупиха прозорци, а преди това изрисуваха свастики. Именно Специализираната прокуратура и съд са тези, която трябва при такива деяния да реагират с цялата строгост на закона. В конкретния случай ще бъде преценено дали тези действия не съставляват проповядване на фашистка идеология, т.е. дали са налице данни за извършено престъпление по чл.108, ал.1 от НК., което е в обсега на тази специализирана съдебна власт.

Лековатото гледане на антисемитски и псевдонационалистически изстъпления  е в рязък контраст с проявите на етническа и верска търпимост на нашите сънародници. Историята помни спасението на българските евреи от депортация, но също така не е забравено, че бившият комунистически режим изгони половин милион български турци. Ще припомним още, че въпреки това у нас не се стигна до трагичните събития в други балкански страни.