Общо показвания

неделя, 9 юни 2019 г.

Да не пресоляваме с джихадистчето


Стряскащото съобщение, че е предотвратен терористичен акт в Пловдив, предизвика вълна от слухове в града. И припомни на българите за зловещите последици от атентата срещу автобус на израелски туристи в Бургас преди години. Според слуховете, заловеният джихадист смятал да се самовзриви пред джамията в центъра на Културната столица на България или да окървави последния учебен ден на елитната гимназия, в която учел. Оказа се, че е 16 годишен младеж, изпаднал под влияние на разследвани от службите сайтове на радикална групировка. От нея получавал инструкции как да сглоби бомбата. Бързо се изясни, че родителите му са разкрили заниманията му и са сигнализирали в полицията. От ДАНС са се намесили и с помощта на психолог са го “профилактирали”. Момчето осъзнало грешката си. Затова, след първоначалното задържане, съдът постановил да си остане вкъщи.

Нека с шумотевицата се спре дотук. И оставим службите да си свършат работата. И с помощта на нашите партньори в чужбина бързо да локализират и неутрализират тази групировка. Правилно не се съобщава името на ученика. Нека да не се бърза с клеймото “терорист”. Много добре, че бащата е реагирал, защото ако не беше го направил, можеше да има последствия, тъй като момчето е добро семейство и извън кръга на наблюдаваните лица. Адекватната реакция на ДАНС също е похвална.

Добрият финал, обаче не означава, че всичко е наред. Вероятно шумното обявяване на случая от прокуратурата е целяло да стресне обществеността. Това, че  у нас не цари всекидневния страх от атентати, каквито непрекъснато има в Европа, не означава, че страната ни е извън обсега на радикалните ислямисти. Напротив има много доказателства в подкрепа на твърдението, че сме тяхна мишена. И че подрастващите са тези, които са на прицел. Сигналът на прокуратурата е преди всичко към родителите, които трябва да проявяват отговорност и да се интересуват с кого общуват децата им в Мрежата.