Общо показвания

понеделник, 21 януари 2019 г.

Клоунът по-добре би се справил

Николай Ненчев, станал по ирония съдбата военен министър и превърнал се в посмешище с поведението си и назначенията, както и в обект на разследвания за далавери, днес изплува от нищото, където правилно го поставиха избирателите, за да дава акъл на Негово светейшество българският патриарх. Вярно е, че наближават избори и приравняването с някой значим в обществения живот може да ти даде шанс. Това не е обаче шансът на удавника, хванал се за сламка, нито на Карлсон, който литнал, дърпайки се за косата. Не, това е стрелба с детски тапешник, която не е сигурно дали сам чува.

Призивът му към Патриарха да признае Украинската църква, обаче е показателен за друго. И то е, че онези, които в зората на демокрацията се опитаха да разцепят безуспешно българската църква, не са си взели поука, че не трябва да се бъркат в църковните дела. И днес се опитват да я използват в нови популистки игри. Ще кажем направо: Дядо Фори Светулката, който водеше сините шествия през деветдесетте години на миналия век, беше несравнимо по-добър клоун.

Едва ли Синодът ще реагира на това политическо словоблудство. Църквата е оцеляла хилядолетия в много по-тежки премеждия. Единственото, което може да направи Ненчев е да се покае и поиска прошка за делата си. И повече през ум да не му минава да се бърка в тези на църквата.