Общо показвания

понеделник, 19 октомври 2015 г.

Екология на тезгяха



През последната година зачестиха инцидентите с планинари и хора търсещи препитание в планините. Стигна се до смъртен случая с берача на боровинки под вр. Белмекен. Някои оцеляха с цената на скъпо струващи усилия на спасители, доброволци, военни летци. Бяха отбелязани редица причини за драмите. Като една от основните, наред с неподготвеността и прекалената самоувереност, бе посочена занемарената и липсваща маркировка.
В същото време в планините може да се видят множество забранителни табели, с които се цели да се запази природата. Има и надписи, които показват пътя на туристите, но са поставени само в началото, а зад тях настъпва ад за тях – няма и следа от път и както в няколко случая, се стигна до опасно загубване. Друго, което прави впечатление е, че тези табели са направени по европроекти.

Нека кажем направо – похарчени са едни пари, които са потънали. Те не са изпълнили основното предназначение да бъде запазен човешкият живот, който се смята за висше творение на природата.

Само ще отбележим, че в Шотландия екологичната им организация е най-големият работодател в страната. Тези, които са имали възможност да се движат по техните екопътеки, не само са видяли, но и са почувствали какво значи грижа за човека и природата.
Учудващо е, че НПО-тата у нас, чиято основна цел би трябвало да е нашите планини да бъдат превърнати гордост за страната ни и обекти за световен туризъм, правят всичко възможно за да попречат на това. Било чрез организирането на публични акции, или, както става напоследък, по-прикрито, чрез заемането на позиции в обществени органи, които решават как ще се реши един или друг екологичен проблем. (А също така решават и как ще се разпределят европарите за това). В същото време техните лидери мълчат и не вземат отношение за инцидентите с планинари, което ги превръща в потенциалния съучастници в разразилите се трагедии. На трето място, на тях изобщо не им пука, че за спасяването на загубилите се, се харчат пари на данъкоплатците, при това много пари.

Крайно време е самообявилите се за еколози да се поразходят поне из трите национални парка – “Пирин”, “Рила” и “Централен Балкан”, за да се убедят, че това безхаберие не бива да продължава. И вместо да размахват пръст, да направят така, че родните планини да бъдат привлекателни и най-вече достъпни, включително и за хора с увреждания.

Силно се съмняваме обаче, че това скоро може да се случи. Причината е в комерсиализирането на екологичната дейност и използването и за рекет. В тази връзка, не бихме се учудили, ако прокуратурата се самосезира и предприеме съответните разследващи действия. Крайно време е претендиращите, че са еколози да разберат, че тяхната задача е преди всичко да участват в изграждането на един нов свят, в който грижата за човека трябва да е в центъра на вниманието им. Ако това не направят, със сигурност ще трябва да понесат и съответната отговорност.