Общо показвания

сряда, 29 октомври 2014 г.

Мишкуването на Радан


Големите приказки на реформаторите как ще се преборят с олигархията, как ще реформират съдебната система и ще променят конституцията са нищо повече от хвърлен прах в очите на слепите. Тези, които познават “възхода и падението” на Иван Костов, отдавна са си обяснили защо десните избиратели навремето бяха 2 500 000, а на последните избори е постигнат “небивал” успех от 290 000. Ще припомним също как лидерът на ДСБ Радан Кънев обещаваше да вкарат най-малко 40 депутати, но имат само 23-ма. Мислехме си също, че след последния гаф със скандалното назначение на синята “калинка” за шеф в Агенцията за българите в чужбина, ще бъдат по-внимателни, когато размахват “златното ключе” за бъдещото управление. Не само защото знаем как завърши първият изнудвачески опит да го използват през 2009 г. при съставянето на първото правителство на ГЕРБ.
Уви, оказа се, че нахалството им граничи с глупост. Не че не сме си направили извода от досегашното “иди си, ела си” поведение на Кънев. Така обикновено действат машите. А този, който му дърпа конците, го прави от Драгалевци. И се опитва отново да заблуди обществото, както направи с лъжата за пенсията на жена му, която умряла от срам, като установила, че картата й от КТБ била блокирана и не могла да плати сметката за хляб и мляко в магазина.
При откриването на новия парламент в понеделник, с гласуването си “въздържал се” при избора на председател на Народното събрание Кънев направи гаф, който ще влезе в историята на парламентаризма. За първи път председател на партия подмолно гласува въздържал и не обяснява от трибуната защо го е направил. Няма да определим това като липса на чест и достойнство. Той очевидно е опериран от това. Но след като дори от определилата се като опозиция БСП надълго и нашироко обясниха, че са подкрепили избора на новия председател на Народното събрание като израз на добра воля и желание да се работи за консенсусни решения за решаване на кризисните проблеми на страната, би било добре Кънев да обясни защо го е направил. Най-малкото защото уж и той се кълне, че са готови да управляват заедно с ГЕРБ. Впрочем след вчерашното неявяване на лидерската среща в парламента Кънев отново показа тепегьозлък.
Няма съмнение, че извършеното от него е голяма простотия и срам за една дясна партия. Проблемът е, че костовизмът така е развратил мозъците на тъмносинята върхушка, че пораженията, които те ще нанесат на демократичния процес у нас, са неизбежни. Оказа се, че реформаторите са се провалили морално още преди реално да поемат отговорностите на управлението. Няма как да очакваме от тях да бъдат добри управници. Още по-малко да бъдат истински реформатори. Те могат единствено да са консуматори на вота, който неблагоразумно им бе даден. Сигурни сме обаче, че действията им няма да останат безнаказани. Когато хората са докарани до ръба на оцеляването, те ще бъдат безпощадни най-вече към тези, които са ги излъгали. А и политиците от големите партии знаят как да се справят с подобни политически недоразумения.