Общо показвания

понеделник, 21 юли 2014 г.

В очакване на оставката

Несъмнено оставката на правителството ще е събитието на тази седмица. Тя бе договорена на консултациите при президента Росен Плевнелиев и се очаква да бъде гласувана въпреки възникналите нови противоречия между опозиция и управляващи. Актуалността й се засили и заради парадоксалното поведение на БСП да влезе в конфликт със собствения си кабинет. Възникналото напрежение около актуализацията на бюджета на Националната здравноосигурителна  каса (НЗОК) също няма да бъде пречка, след като лидерът на ДПС Лютви Местан декларира, че ще следват дневния ред, постигнат при президента: „Този въпрос беше изяснен още на консултациите при президента, последва конкретизиране от Пламен Орешарски, че оставката ще бъде подадена в периода 21-25 юли. Ние ще бъдем в парламента, ще гласуваме тази оставка, за да вървим съгласно постигнатото споразумение за разпускане на парламента на 6 август и назначаване на служебен кабинет”, категоричен бе Местан. Със сигурност думите му

ще спрат опитите за нагнетяване на ново напрежение

и за преосмисляне края на мандата на 42-ото народно събрание. Те ще дадат и възможност на народните избраници да решат спорните въпроси около бюджета на здравната каса, актуализацията на държавния бюджет и промените в законодателството, свързани с банковия сектор. Ще поясним, че според парламентарния правилник ваканцията на депутатите е през месец август, но няма законодателна пречка да има заседания, докато тече конституционната рулетка за ново правителство, предхождаща назначението на служебен кабинет. Това, което е ясно засега, е, че има предложения във вторник да се състоят консултации по дневния ред на парламента. Също така се предлага изгубеното досега време да се компенсира с извънредни заседания, включително и през почивните дни. Очаква се парламентът да поднови заседанията си, независимо от някои все още неясни позиции – ГЕРБ все още не са потвърдили участието си в разговорите във вторник, а в БСП не са единни както за работата на кабинета, така и за дневния ред в пленарната зала. Социалистите упорстват актуализацията да е само за здравната каса, докато от движението проявяват склонност за актуализация на държавния бюджет. Според Местан има

експертен спор дали неизпълнението на приходите ще бъде 500 млн. лв.,

(такава е прогнозата на правителството), или може да стигне 800-900 млн. лв. От ДПС обаче са против допускане на дефицит от 7% от БВП при заложени в момента 1.8%.
 Темата за бъдещето на КТБ също е част от дискусията за промените в бюджета. Има предложение за завишение на държавния дълг с допълнителни 2 милиарда лв.
Първоначално оставката на кабинета се свързваше с планираното отваряне на офисите на КТБ на 21 юли, но след като то бе отложено, тя пак ще се състои, но не точно на тази дата. Според министри можело да има само още няколко заседания на кабинета. Председателят на парламента Михаил Миков и икономическият министър и вицепремиер Драгомир Стойнев обаче също са на мнение, че това ще се случи през седмицата. Стойнев оценява и най-важната заслуга на това правителство -

диалогът с работодателите и бизнеса

и последвалото разплащане с тях. По думите му само за първото тримесечие на тази година са създадени 40 000 работни места. Проблемът с неконкурентността на българските фирми на европазара обаче остава. Самите работодатели са предпазливи в обобщенията си и предупреждават политиците да внимават какво правят, защото при липса на диалог ще се създаде проблем за икономиката.
Изводът е, че независимо от дрязгите, партиите следват логиката на получения резултат от евроизборите. Сегашното напрежение е породено от предизборните им намерения и желанието им да получат бонификации. Надяваме се то да не попречи на парламентаристите да си свършат работата така че да бъде дадена законова възможност на служебното правителство да се справи с проблемите не само в здравната каса и банковия сектор, но и тези в енергетиката и социалната сфера. Видя се, че при добро желание парламентът може ефективно да работи, както го направиха депутатите предишната седмица.

Опитите за надцакване и хитруване

чрез извиване на ръце и налагане на допълнителни условия, едва ли ще донесат дивиденти.
Има и още нещо – добре би било в края на работата си парламентаристите да демонстрират единство около избора на нов еврокомисар.  Само единната позиция може да ни гарантира силни позиции при отстояването на националните интереси и гарантирането на евросубсидиите.



Състоянието на касата

В момента точно 191.292 млн. лв. остават в бюджета на касата за лекарства за домашно лечение и диетични храни за медицински цели, според съобщение на институцията. Средствата са за периода от 15 юни до края на ноември, тъй като за декември плащанията се прехвърлят в следващата календарна година и трябва да са предвидени в следващия бюджет. Ако се вземат предвид средномесечните разходи за лекарства през първото тримесечие на 2014 г. , те са малко над 49 млн. лв., което означава, че парите ще стигнат до средата на октомври, за разлика от прогнозите на пациентските организации. Те пресметнаха, че пари ще има само до средата на септември. Излиза, че периодът, за който няма отпуснати пари, е около два месеца. Ще отбележим, че за последните два месеца на годината за безплатни лекарства ще са необходими допълнително 96 млн. лв. От касата твърдят, че по останалите разходни пера, включително за болниците, не й достигат още 232 млн. лв., което прави дефицит от близо 328 млн. лв.