Общо показвания

петък, 19 февруари 2010 г.

Кой кара Трактора

„Кой кара Трактора” е въпросът, който си задават депутатите тия дни в свещената сграда. Той разбира се е най-важният. И няма как да бъде избегнат
Днес малцина си спомнят метафоричното изказване, направено от партиен лидер през есента на 2008 година по повод уволнението на тогаващния шеф на контраразузнаването Иван Драшков:
"В държавата има скандална ситуация във връзка с ДАНС. Гафът се състои в следното - ако вместо ампутиране на лявата ръка се отреже ляв крак, се получава едно голямо недоразумение". Няколко дни по-късно негов заместник поясни казаното: „Проблемът в ДАНС не е Драшков, а Алексей Петров".
Ако тогава министър-председател Сергей Станишев имаше уши да чуе и очи да види, сега нямаше да си задаваме неудобния въпрос за близостта между един обвинен като подземен бос и тогавашния премиер на страната. Впрочем тази връзка засега остава настрани, но предстои да бъде разнищена. Защото не трябва да има съмнение, че съветникът, който всъщност командваше ДАНС по онова време, е трябвало да свърши персонални задачи, поставени му от тогаващния премиер. За тясната връзка помежду им показателен е и един секретен доклад, стоял на бюрото на Станишев, но по неведоми пътища се озовал в ръцете на Алексей Петров. А колко е опасна тази връзка се разбра през есента на миналата година, когато редовият вече депутат Станишев се наложи да се лиши от имунитета си.
Нека не забравяме и друго - че
интересът на бившия командос към политиците не е от вчера
И не е случаен. Той си има цена, много точно определена от главния прокурор Борис Велчев: „Не зная какво точно е правил г-н Алексей Петров за ДАНС, но със сигурност ДАНС е свършила не малко работа за Алексей Петров".
В очакване сме да научим от разследващите какво са получили политиците, допуснали да са близки с него. По бързината, с която те днес искат да се измъкнат от подозренията във връзки с Алексей Петров си личи обаче, че има какво да научим.
Всъщност колко смешно днес звучат техните оправдания.Оказа се, че една бивша външна министърка, сега син евродепутат, имало чисто спортна връзка с него. По онова време тя била говорител на правителството на Филип Димитров и имала нужда да бори стреса. А той бил сред най-добрите и и бил препоръчан от правителствената охрана. Бивш шеф на НСС, директно каза, че назначил ексбаретата под натиска на тогаващния главен прокурор.
Той пък отговори, че онзи лъже. И че цялата работа е организирана от Командира, който никога нямало да му прости, че го е разобличил като „долнопробен крадец, шеф на една разбойническа чета". Но запитан този ексглавен прокурор дали е охраняван от бившата барета, отговорът му бе, че това е лична работа и че не дължи на никого обяснения.
Но да се върнем към човека, при чието управление бе назначен агентът. Колко истински и колко лицемерни всъщност са думите му, казани по повод задържането на Трактора: „Последните 8 години мафията използва тази власт, за да се окопае дълбоко в политическата система и държавните институции. Стигна се дотам чуждата преса да казва, че "мафията има държава" в България.
Изкореняването й ще бъде изключително трудно
Днес битката срещу Октопода е едновременно битка за спасяване и оздравяване на МВР, на главната прокуратура и на ДАНС. Сега шансовете за успех са на страната на държавата." Подобни статии за прехода четяхме от него и в „Работническо дело".
А какво да кажем за партията, която някои наричат „Ред, законност и държавна сигурност" и беше обявена от лидери на Столетницата като техен продукт. Не случайно депутати вече настояват главният прокурор да разпита Станишев по какъв начин е контактувал с бандата на Октоподите.
Има и други ясни сигнали, че ДАНС по онова време е използвана за политически поръчки. Например за да се направи пиар на същата тази партия е „вдигната жива сила", която да докара на разпит в централата им кмета на Рибново.
Не е възможно без могъща подкрепа партия миньонче
която през 2007 г. на евроизборите изкарва едва 7000 гласа, през 2009 г. да изкара 200 000, при това с кампания, струваща много пари и все още недостатъчно разследвана. Дали е искрен сега лидерът й, като казва, че не е спал в една стая с Алексей...
Колко ли още политици, карали трактора, ще се опитват с тихи стъпки да се скрият обратно в кутията на Пандора. И колко ли още лъжи, казани за тяхно оправдание, ще чуем от тях.
Затова да се върнем към началото. Няма да е достатъчно да се отрежат само пипалата на октопода. Или пък трактористите да бъдат върнати временно в кутията. И едните, и другите трябва да си получат заслуженото. Това може да стане не само по съдебен ред, а и чрез вота на избирателите.Крайно време е да им светне кой с кого се е срастнал, иначе ще стане като в онзи виц:
„Не ме арестувайте - аз съм мафиот на служба в полицията!”
„Точно за това ви арестувам - аз съм полицай на служба при мафията”, отговорил му другият.
И всичко ще тръгне по старому.