Общо показвания

петък, 4 декември 2009 г.

Подарък за ДС по Никулден

Спомняте ли си как навремето в Конституционния съд имаше един, отгледан в дантелени пеленки, често раздаваше сини шутове, казваше се Георги Марков, а пък се оказа, че празнува имен ден по Никулден, че и на Стефановден.
Трябва ли да припомняме, че висшите магистрати си направиха подарък горе-долу по същото време, като решиха да не се проверяват за принадлежност към бившата ДС.
"Според решението на КС принадлежността на народни представители към структури на бившата ДС " е свързанo с тяхното лично и обществено положение. А това са критерии, по които конституцията забранява да се въвеждат ограничения на правата на гражданите..."
Какви мъдри християни, какви възвишени правдопоклоници!
Всъщност много слаба аргументация. Ако допуснем, че може да си затворим едното око, трябва да се разглеждат отделно служителите от тайните сътрудници. Да не би "личното и обществено положение" на последните да не е идвало от съучастие в дейности, които са нарушавали директно конституционни права на гражданите.
Колко жалко, че това няма кой да види.
Само че, както е казал народът „сиромах човек, жив дявол”. Тези, които реабилитираха ченгетата в парламента, са наясно, че няма как да ги върнат на шефските им постове. Ако все пак се опитат, със сигурност ще изглеждат като шарани по Никулден като видят какъв е резултатът от гласуването.
Освен това, нека погледнем философски, да потърпим още десетина години, след тях няма да има подобни вълнения.