Общо показвания

петък, 18 ноември 2022 г.

ПОРЕДНИЯТ РЕКЕТ НА ПОЛИТИЧЕСКИТЕ СЛУЧАЙНИЦИ

Случайно попадналите в политическия живот псевдорадетели за промяна продължават да пренебрегват законно установения ред и с нагъл популистки рекет се опитват да постигнат разрушителните си цели. Очевидно не са разбрали защо загубиха властта и продължават да не спазват правилата, щом те са в техен ущърб. До такава степен са си повярвали, че вече отправят призиви за бунт. Още в началото на този парламент се опитаха с изнудване да получат председателското място, после се опитаха да преметнат всички партии и да внушат, че единствено с техния мандат може да се състави правителство. Като не минаха номерата им, решиха че могат да взривят парламента и да се отиде на поредните избори. Но и този път удариха на камък, защото стана ясно, че дори да се стигне до тях, то те ще се състоят по правила, които ще предотвратят съмненията за измами с машинния вот, проведен с устройства, назидателно наречени “мадуровки” и отхвърлени навсякъде другаде в демократичния свят. На всичкото отгоре се издъни един от техните основни аргументи срещу гласуването с хартиени бюлетини за възможни манипулации - с машинното преброяване, което ДПС предлаг още от 2014г. ще се пресече възможността да се “пипат” ръчно те и обявяват за недействителни.

Вместо да се вразумят ПП и пригласящите им от Демократична Бълагрия, след п продължилото цяла нощ заседание на правната комисия, те се опитаха с взрив от опорки, обидни квалификации, напускане на залата, трибунки в кулоарите да минират парламентаризма. Но се получи евтин фарс, който завърши с утешение с евтини кюфтета в парламентарния бюфет. Случилото се със сигурност едва ли ще се отрази на мнозинството, което не иска да се стига до нови избори и ще направи каквото трябва да има редовно правителство. Не бихме се учудили дори, ако някой депутат, на който му е писнало от номерата им, да сложи шеговита табела на вратата на бюфета: “За бойкотиращите пленарната зала, евтини кюфтета няма!” Това ще е разбираем знак и от цялата ни общественост, че търпимостта се изчерпва. И “псевдобунтарите”, ако не се осъзнаят, ще бъдат прогонени от парламента.

Разбира се, не трябва да има съмнение как ще протече и “дискусията” в пленарната зала. Нагнетеното напрежение трябва да подскаже на депутатите, че час по-скоро трябва да седнат на масата на преговорите и предложат правителство, като игнорират “цирковете” на губещите. Очевидно е от доста време, че е постигано единодушие по ключови въпроси в този парламент. А рекетьорите трябва да заемат мястото си на опозиция и да започнат да се държат както повелява приетият и от тях правилник за дейността на народното събрание.

Всъщност, “децата на лейтенант Щмид” могат да продължат с виковете “Бият Паниковски”, но това отдавна е описано от братята Илф и Петров, случвало се е през годините многократно в най-новата ни история. Ако има разлика, тя е в безмерната наглост на лъжещите с псевдопромяна, стигаща до изстерични изцепки, с които обаче е редно да се заемат психолози и психотерапевти. Не че като партии еднодневки, няма да бъдат изхвърлени от политическия живот, както много пъти се е случвало. Но на това безобразие трябва да се сложи край незабавно. 

Колкото по-дълго продължи безвремието на протяжните преговори, на безсмислените червени линии и тънки сметки, чешещи единствено егото, толкова по-опасни ще стават действията на разрушителите на демократичните устои от ПП. От това ще спечелят само задкулисните кукловоди, които виждат, че трапезата на властта им се изплъзва. В момента хаосът е тяхната хранителна среда. Това трябва да бъде спряно. Пътят е ясно посочен в конституцията. Видя се няколко пъти, че има и мнозинство за съставяне на работещо правителство. Колкото по-бързо се направи, толкова ще е по-добре за всички, които очакват то да се погрижи за преминаването през тежката зима.