Общо показвания

вторник, 19 април 2022 г.

ДЕЖУРНАТА ДЪВКА ПАДАНЕ НА КАБИНЕТА

Възможно ли е да станем свидетели на извънредни избори или това ще си остане само пролетна мъгла!?
Люти битки, червени линии, обиди, интриги, опити за подкупване с постове, преминаващи в кални номера ежедневно фокусират вниманието към управляващата коалиция. Катастрофичните прогнози следват една след друга. Най-скандалните причини за разпад – шефският пост на БНБ, каква да е подкрепата за Украйна, приемането на Македония в ЕС, неизплатените пари за АПИ, а напоследък и искането за връщане на хартиения вот, се отразяват вече и на изборните нагласи. Вижда се обаче, че единствено “Възраждане” има ясно изразен възходящ тренд. Партиите в управляващата коалиция очевидно не са готови за нови избори, възможно е дори някои от тях да се озоват под чертата на четирите процента.
Ако има новина, тя е, че шумният арест на бившия премиер, неговият финансов министър и пиарката му, завършил безуспешно, само блокира търсенето на тематични мнозинства, които да прераснат в управляващи, без да се стигне до нови избори. От друга страна да се прокарва удобната за някои теза, че изборите не са желателни, особено в условията на война и трябва да се отложат най-рано след местните избори наесен, също може да се окаже несъстоятелна. ИТН, независимо от лошата прогноза за неин бъдещ изборен резултат, остава взривоопасна партия. Видяхме миналата година как може брутално да проваля възможността за съставяне на правителство и да се върви към служебен кабинет и поредните избори.
Има и още нещо – бившият премиер няколко пъти подкрепя критиките на президента към управляващите. Същевременно уж от ГЕРБ бяха готови да подкрепят кандидата на ИТН за шеф на банката, но го направиха само символично с един глас, оставиха подкрепата на ДПС да увисне. В тези ходове едва ли има далновидност, по-скоро е стремеж към бъдещ пазарлък или най-вероятно е някакво евтино надхитряне, каквито сме виждали през годините на тяхното управление. Истината е, че ГЕРБ нямат интерес от предсрочни избори – служебният кабинет едва ли ще е по толерантен към тях, а и не се знае дали този кабинет няма да премине през поредица от избори както беше през миналата година.
Всъщност, ако склонната към харакири ИТН, не разтури управляващите, единственото, което може да доведе до предсрочни избори са парите в джоба на избирателите. Засега се чува само мърморене от тях и работодателите, че ситуацията се влошава. Но 47% от тях, според агенция “ТРЕНД”, не искат избори. Освен това, въпреки, че арестите, инициирани от “Партията на промяната”, умело торпилираха възможността за нова управленска конфигурация в рамките на този парламент, то тя остава като опция. Въпрос на време е дали ще се стигне и до такова решение. Това, което е сигурно, че определените от опозицията като "аматьори" лидери на “несигурната и силно разклатена коалиция”, продължават да управляват невъзмутимо, омаловажавайки случващото се...