Общо показвания

сряда, 13 ноември 2019 г.

Без популизъм в новите общински съвети

“Едно си баба знае, едно си баба бае”, е казал народът. Още в първия ден на новия столичен съвет се видя, че представящите се за десница левичари от “Демократична България” няма да градят, а ще го карат на стария си принцип за рушене чрез конфронтация. Нищо че се заклеха "да се водят от интересите на гражданите и да работят за тяхното благосъстояние". Небезизвестният бивш съдия Методи Лалов обяви като един от основните приоритети брадясалата тема за махането на паметника на Съветската армия от Княжевската градина, а Волен Сидеров – забраната на гейпарада. Популизъм, който след тридесет години преход показва единствено, че нищо старо не е забравено и комунизмът изобщо не си отишъл от главите им. И днешното размахване на анархокомунистически мантри няма да донесе нищо добро, още повече, че зад гърбовете на тези, които ги представят, надничат подсъдни кукловоди. 

Истината е, че новият стар кмет Йорданка Фандъкова, вероятно ще трябва да намери начин за промяна в правилата на дневния ред на общинарите, с която да се забраняват популистки инициативи. Няма да е зле също и на “жълтопаветниците” да им се даде пространство в Южния парк за протестите им, а не да блокират свободното придвижване в милионния град. 

Няма как да приемем, че по време на кампанията всички се клеха, че ще правят промяна и сега след като влязоха в съвета, някои решиха да я карат постарому. Гражданите очакват друго - гласуваха общинарите да работят за опазването на тяхното здраве, за подобряването на условията им на живот и тяхното благосъстояние. От това дали ще надделее разумът зависи дали ще продължим напред. Затова сме сигурни, че е дошло времето, когато на популистите ще им се даде отпор.