Общо показвания

вторник, 14 август 2018 г.

Да се смееш, или ...

Никак не е добре да се наливат истински новини в мелницата на тези, които всекидневно ни облъчват с фалшиви.
Народът го е казал: каквото сам си направиш, никой друг не може да ти го направи. Вместо да се засрами и скрие задълго, някой си, обявяващ се за организатор на най-дългото хоро, продължава гордо да заявява, че поемал цялата отговорност за бабаитите в народни носии, нагазили в езерото “Близнака” в Рила. А други му пригласят, какво пък толкова, всекидневно виждали да се къпят в някое от Седемте Рилски езера. Сигурно е така, ама къпането в езерата е забранено. Друг е въпросът защо именно в този случай се задействаха регулаторните органи.
В разгара на туристическия сезон гръмва новината, че тонове мазут плуват в залива на един от най-древните български градове. Излели се от потънал преди близо сто години кораб. И всички се тюхкат, че не са очаквали, че не са знаели и дори още не знаят какво количество мазут има в корабните резервоари. А “бомбата” със закъснител цъка от години. Радо Шишарката, облечен в иператорски одежди, се подиграл с миналото, като си позволил да заснеме клип на своя песен сред руините на древната крепост Перистера край Пещера. И Мрежата се изпълва с коментари на “умните и красивите” за кощунството с историческата памет. А какво да кажем за намерението на бременните да раждат в линейките, по пътя към областния град, защото щели да закрият родилното отделение в болницата в Карлово...
Всичко това едва ли щеше да се случи, ако тези, на които им плащаме от данъците, си отварят очите и си вършеха работата както трябва. Ама навсякъде, където е нужно. Не е успокояващо, че има бърза реакции, макар и “след дъжд качулка”. Защото духът от бутилката е изпуснат и идва ред на поредната вълна от фалшиви новини: ето защо от години самообявилите се за еколози повтаряха мантрата, че лифт към езерата не е трябвало да се строи; как никой не се вслушвал в предупрежденията им за замърсяванията по Черноморието; а други от “жълтопаветниците” им пригласят, че крепостите се псевдореставрират, за да се превърнат в място за шоу програми; последният слух е, че някой водел към фалит карловската болница, защото искал да я купи на безценица.
Да плачеш ли, да се смееш ли... Със сигурност знаем, че може да не е за плач, но не е и за смях. Някой може да каже, нека му мислят тези, които подхранват тези слухове. Но не е така, никак даже!