Общо показвания

понеделник, 14 май 2018 г.

Някой трябва да спре здравната безчовечност

Провалите в здравната система стават драстични – умират хора, защото нямат пари да си доплатят. Висши чиновници в Здравната каса (НЗОК) се облажили с милион от нея, чрез изписване на фалшиви рецепти. Болници се закриват, а медицинските сестри окупираха жълтите павета с искания за по-добро заплащане.
Недоверието към медицинските услуги е такова, че болни предпочитат шарлатани, майки напускат страната ни, за да получат децата им лечение, а други родители скочиха срещу задължителните ваксинации. Създава се опасното впечатление за хаос, който не може да бъде овладян. И всеки трябва да се спасява поединично.
Как да повярваме на министъра и екипа му, че давали всичко от себе си, за да реформират системата. Очевидно забатаченото от десетилетия здравеопазване няма как да бъде оправено с магическа пръчка. И най-разумно е да се решават проблемите в онези области, където смъртта на пациентите започва да прилича на убийство. При това, както в случая с двете жени, които умряха заради невъзможност да получат аортни клапи, причината не е в лекарите, нито в непосилните пари, които трябва да бъдат заплатени, а в чиновническото затлачване на документите в Здравната каса. Има нещо сбъркано в новия начин на калкулиране на медицинските изделия от 1-ви април тази година. Недомислията, извършени под прикритието на свободнто договаряне, са толкова много, че ще ни е трудно да ги изброим. Ще кажем само, че не може едни документи да останат без отговор в продължение на четири месеца, нито, че може да се направи така, че да могат да бъдат внасяни по-модерни и по-евтини медицински изделия. И защо да не бъде въведена регулация във вноса на такива изделия, както стана с лекарствата.

Не на последно място искаме да обърнем внимание, че е обидно за всички така брутално да ни крадат шефове на Здравната каса и адвокатите им да твърдят, че парите им били подхвърлени. Пловдивската афера само показва, че прокуратурата и останалите служби са напипали верния път и трябва да продължат по него.
Следователно изводът е, че с малки стъпки, но безкомпромисно, може да се осигури по-добро здравеопазване и да се спасят много човешки животи. Нали това всъщност е целта на здравната система.