Общо показвания

вторник, 6 юни 2017 г.

Подсещане за ослушващите се


“Тебе думам дъще, сещай се снахо” прозвуча в изказването на главния прокурор Сотир Цацаров, че “за тях(трафикантите) имигрантите са стока. Но така у нас могат да влязат всякакви лица, опасни както за България, така и за цяла Западна Европа”. Няма да коментираме защо бе акцентирано върху други негови думи - че каналът не бил български и че нямало място за безпокойство, защото организаторите били чужденци…

Наистина е странно мълчанието на институциите, ангажирани с борбата с трафика на хора у нас след ужасната трагедия на магистрала “Тракия”. Там неправоспособен 16 годишен ром уби 9, а още няколко берат душа от общо 17 души, натъпкани в катастрофиралата баничарка. 

Кошмарът от случилото се не отстъпва на клането в Лондон по същото време. Защото всеки един от нелегално влезлите, може да носи смърт. Не по-малко опасно за сигурността на страната е, че за трафикантите те са са стока. Също така съвсем логично идва въпросът откъде е набрал тази смелост неправоспособният младеж да седне зад волана… 

Не е само звънът на сребърниците. А преди всичко липсата на страх. С това “безстрашие” на престъпниците трябва да се преборят институциите, най-вече МВР и законодателите, съдът. Строгите наказания и ефективното и бързо съдопроизводство могат да променят сегашната слободия. Не  приемаме и безпрепрепятственото влизане и придвижване на чужденците. Страната ни не бива да е разграден двор. Това най-много плаши гражданите и. 

Няма да пропуснем и огромните средства, които ще отидат за лечението и възстановяването на тежко ранените при катастрофата. Тези пари пак излизат от нашия джоб. Затова е добре всички ангажирани със случващото се по пътищата на страната ни бързо да действат. А не след дъжд качулка, както обикновено се случваше досега.