Общо показвания

вторник, 9 май 2017 г.

Поредно "екологично" безхаберие


 
Трагичната смърт на семейството под връх Малък Купен в Стара планина е знак, че не се оправдават милионите по европрограми, които се отпускат за опазването на природата. Време е и контролните органи да проверят как се харчат тези пари. Защото като основна причина за смъртта се сочи липсата на маркировка между двете хижи. Старата е изтрита, ориентировъчните стълбове или липсват, или нямат табелки, единодушни са спасителите и туристите, които не веднъж са се сблъсквали с този проблем. Лошото време само допълнително е усложнило положението на семейството планинари.
Затова този път дежурните оправдания, че те не са преценили обстановката са неприемливи. Известно е, че времето в Балкана се променя за минути. Рискът от изгубване при внезапно спусналата се мъгла при липсата на маркировка е огромен.
Така че нека отговорните органи започнат да си вършат работата, като се погрижат преди всичко за опазването на човешкия живот. Би трябвало да се обърне и специално внимание на представящите се за еколози. С тяхна помощ планината се напълни със забранителни и образователни табели, но липсват най-важните -указателните за придвижване на туристите.
Изводът не е приятен за тези, които непрекъснато парадират, че се борят за чиста природа, но едва ли не някой им пречи. Това не става само с думи или с показно усвояване на средства. Вижда се, че резултатът е плачевен - хората, които обичат планината, се страхуват да я посещават и не могат да живеят в хармония с нея.