Общо показвания

събота, 11 март 2017 г.

Поучителен урок

Отзоваването на католическия свещеник Паоло Кортезе не е добър знак за страната ни. Той получи заплахи, след като приюти семейство бежанци от Сирия, със статут да живеят в страната ни. Кметът на Белене и един от общинските чиновници обявиха, че семейството е нежелано и организираха протест. От своя страна Кортезе реши да спре помощите на църквата за селото и призова хората да проявят хуманност и спазват закона. За действията си получи подкрепа и от епископа на католическата църква у нас Христо Пройков. Въпреки това първо сирийците напуснаха селото, а сега и Кортезе обяви, че се прибира в родната Италия.

Няма място нито за тържество нито за радост на тези, които предизвикаха този конфликт. След гоненията на католически свещеници и атентата срещу папата по време на комунистическия режим, този случай сигурно ще навее лоши спомени. 

Не е нужно и да припомняме чия сянка е стояла зад тези мрачни страници на историята ни и защо през вековете в България е поддържала добри отношения с Ватикана. Особено с наближаването на празника на светите апостоли Кирил и Методий. 

Очевидно е, че има нужда от бърза реакция на нашите институции. Когато става въпрос за спазване на човешки права и верска толератност, няма място за компромиси.