Общо показвания

вторник, 3 януари 2017 г.

Без балкански номера във виелиците

Прогнозите за нов обилен снеговалеж, бурни навявания и кучи студ в близките няколко дни би следвало да предизвикат ответните мерки още от сега. Особено след случилото се между Карнобат и Айтос преди Нова година. Видя се, че с природата шега не бива. Тя е способна за минути да превърне живота на хората в ад. И да помрачи празника на мнозина. Късмет, разбира се, че и този път, като в Хитрино, нямаше жертви. 

Но драмата с множеството ударили се и затънали коли, с пътници на ръба на оцеляването, няма как да бъде възприета от екрана на телевизорите, ако тези, които гледат, не проумеят, че биха могли да бъдат на мястото на пострадалите. Проявите на безотговорност и балканско самочувствие могат да костват човешки животи. 

Не е трудно това да бъде избегнато. 

Няма време за губене в обвинения кой крив кой прав, какво е трябвало да се направи и как било в другите страни. Редно е институциите, които се грижат за оцеляването при бедствия, да са готови за драстични мерки. Не е достатъчно само да се предупреждава за опасното време. Необходимо е органите на реда да имат готовност да блокират пътищата при нужда, докато те бъдат разчистени. Не бива да се чака някой да се обади и едва ли не да съобщи за премеждия. Би трябвало техни мобилни екипи да се движат по пътищата и първи да съобщават за опасните промени във времето. В кметствата трябва да са наясно с всички нуждаещи се - болни, родилки, инвалиди, възрастни, и как да им се помогне. Спасителните служби, енергоснабдяването, бързата помощ, пожарната и армията включително, трябва да са готови да посрещнат с цялата си налична техника очакваните снежни бури.

И не на последно място-нека тези, които имат намерение да пътуват, да се замислят и да осъзнаят, че няма как винаги да разчитаме на максимата „точно на мен няма да ми се случи“. Дано балканските номера останат в миналото.