Общо показвания

вторник, 21 юни 2016 г.

Плашилото черноморска флотилия

Започна да става банално спекулативното поставяне на каруцата пред коня. Настояването за парламентарен дебат и декларация на Народното събрание по повод идеята за създаване на общ боен флот на Черноморските страни, членки на НАТО (дошло от АБВ и подкрепено бързо бързо от БСП) всъщност е излишна загуба на време. И още по-излишно продължаване на появила се внезапно тема, приключила също толкова бързо с пресконференция на президента, премиера и военния министър.

Разбира се, дрънкането на оръжие, както и ответната реакция на пацифистите са добре дошли преди всяка среща на върха в НАТО. Идеята за флота обаче не е в дневния ред във Варшава на 8 – 9 юли и не е сигурно дали ще се стигне до обсъждането й. И не е работа на парламента, да размахва плашила. Пък било то и за да може да се видят по телевизията опозиционни политици.


Факт е, че след инвазията в Украйна, агресивните действия на Русия, с право плашат граничещите с нея бивши нейни сателити. Но да се преекспонира заплахата, особено срещу натовски страни, е нелепо. И както се вижда напоследък от зачестилите срещи на евролидери с руски политици, дневният ред е друг – как да се направи така, че да падне взаимното ембарго и ЕС и Русия възстановят икономическото сътрудничество. 


Излиза, че пушилката преследва единствено местни цели, които да укрепят застрашени от изпадане извън борда на политическия живот партии. Ако все пак съществуват заплашителни действия, то нека съответните служби да си свършат работата, при това без да вдигат излишен шум, каквито всъщност са техните задачи.