Общо показвания

сряда, 10 юни 2009 г.

Лапнишараните на Командира


А когато горският се появи, той ще скрие голямата риба в.... джоба си

В първия прекрасен ден от новия сезон за риболов, Командира пак се опита да ни преметне. Очевидно изненадан и раздразнен от появилите се непредвидени кандидати да делят сладката парламентарна баница, той и верният му комсомолски секретар Мартин Димитров извадиха томахавките и директно ги нападнаха като ги обвиниха че са постигнали резултатите си по нечестен начин - чрез купуване на гласове или чрез прехвърлянето им на тях от "коварния" Сокол. Търсенето на врага, било с партиен билет или като външен политически противник ,е стара и удобна хватка от времето на Тато, която политически милиционер като Иван Костов, е усвоил добре и винаги прилага за свое оправдание, когато губи мача.
Първо го отнесе "Лидер", защото в края на изборния ден застрашаваше най-много позициите на Синята коалиция. След като се разбра, че те няма да минат бариерата, костовите ястреби бързо ги забравиха. За техен ужас обаче, смятаният за аутсайдер НДСВ не само ги настигна, но ги би, макар и само с няколко стотин гласа. Царистите тутакси бяха обвинени в таен заговор с ДПС. Доста нелепо. Но какво да се прави, когато трябва да се оправдае една несъстоятелна и потъваща коалиция. Няма как да вдянат хора със сектанско поведение, че положителната кампания, която еврокомисар Меглена Кунева водеше под погледа на загадъчно усмихващия се цар, е не само обществено полезна, но и печеливша. В сравнение с омразата и агресията, която костовистите ни натрапваха всекидневно.
По-интересен е следващия ход, който предприе Командира. Двамата с Мартин извадиха стръвта с лъжите, за да хванат на въдиците си поредните лапнишарани. Тяхна цел, разбира се, е голямата риба в лицето на ГЕРБ, но биха се задоволили с няколко по-дребни рибки като набиращата скорост формация "Ред, законност, справедливост" на Яне Янев и провалилото се на изборите движение "Напред", доминирано от воеводите на Красимир Каракачанов.
Преди да видят окончателните резултати, двамата съпредседатели на Синята коалиция заявиха, че са се изравнили в столицата с партията на неформалния лидер по брой на гласове и дори са го победили в един район. На следващата сутрин, когато ЦИКЕП обяви резултатите в трите софийски района, се видя, че няма нищо вярно в твърденията им и сините са изкарали много по-лоши резултати от ГЕРБ. Но вместо да си посипят главите с пепел, по време на пресконференцията в понеделник по обед, те предпочетоха да извадят нова стръв този път, за да примамят Бойко Борисов. "ГЕРБ печелят сами в един-единствен район на София, заяви Димитров. В няколко други района печелят или Синята коалиция, или БСП и ДПС. Заедно с ГЕРБ печелим почти навсякъде", по командирски витиевато обясни Димитров. Накрая Мартин забрави тактиката на ухажването и отново размаха пръст: "Ако партията на Борисов не се съгласи да се коалира с тях, ГЕРБ остава опозиция в следващия парламент". И някак между другото отправи официална покана от името на Синята коалиция към ГЕРБ за общи мажоритарни депутати. Костов също призова ГЕРБ да се обърне към разпиления вот и заедно със Синята коалиция да спечелят мажоритарните избори. За да повдигне цената си, Командира се опита да изкара, че са постигнали голям успех на евроизборите. ДСБ лидерът беше категоричен, че Синята коалиция може да направи решителна крачка през второто полувреме. "204 000 гласа са спечелили от Синята коалиция, което е 15% ръст в сравнение с 2007 година", обясни Костов.
Трябва ли да припомняме, че бившият преподавател по марксистка политикономия все още не се е извинил на Борисов за това, че "той произхожда от подземието". А сега му се предлага като във вица за балерината, която предложила на Айнщайн да му роди дете, защото ще е умно като него и красиво като нея, но той казал "Представете си, че се получи обратното". Гротесковото сравнение с гения върви с примамливото допускане, че популярността на Бойко и на ГЕРБ ще се прелее и някак си щастливо ще се бракосъчетае с опита на Костов. Не трябва да има съмнение, че то ще работи в обратна посока и може да отблъсне хора от двете страни. Но какво значение има липсата на морал пред реваншистките амбиции на човек, верен единствено на теменужката си.
Нека да оставим любителят на лапнишарани да клечи в собствената си самота и се обърнем към фактите. Те говорят друго.
Според резултатите от ЦИКЕП от понеделник сутринта дясната коалиция е спечелила 204 784 или 8.41% от общия брой на гласувалите. Нека видим какви са резултатите през 2007 г. ДСБ е спечелило 85 350 гласа, или 4.35%, а СДС - 91871 или 4.74%. Простата аритметика показва, че тогава двете партии са изкарали общо 177 221 гласа, но равни на близо 9 %. Това означава, че резултатът им сега е по-слаб с половин процент по-слаб. Освен това ръстът, за който говори Костов, не е от сините гласове, а от близо 30 000 гласа, които са получили от коалиционни партньори, най-вече от земеделците на Анастасия Мозер и бившия земеделски министър Венцислав Върбанов. Те имат много силни позиции в Стара Загора,Ямбол, Пазарджик, Пловдив - област, Плевен, Добрич. Така че според социолозите синята коалиция няма ръст, а спад на гласовете. А като се вземе предвид и казаното преди време от зам.-председателя на НДСВ Даниел Митов, че Костов има 200 000 лични гласа, излиза, че само 4000 седесари са гласували за коалицията!?... СДС има слаби резултати в два ключови града - Бургас и Плевен, от които новото ръководство получи голяма подкрепа. В Бургас Синята коалиция е на последното седмо място с 8942 гласа или само 5.27%. В Плевен коалицията има 8327 гласа,или 8,61%, но половината гласове са на Венцислав Върбанов. На практика в двата града са гласували твърди ядра, няма подкрепа от обществеността, което превръща Синята коалиция в секта, която вместо да трупа привърженици се свива.
Това едва ли ще убегне от погледа на екипа около "подземния" човек, за който Гаргамел не е само екзистенциална художествена препратка. Костов не е вчерашен, затова в нощта на изборите насочи вниманието си и към малките шарани. Защото по-добре няколко малки рибки, отколко голям кит, който не се знае дали няма да те перне смъртоносно с опашката си. С характерната прибързана нервност Командира обяви, че коалицията едва ли не вече е гушнала движението "Напред". Вярно е, че Костов е провел разговор по телефона с лидера на ВМРО Красимир Каракачанов и му е предложил две избираеми места. Но и воеводата не закусва карфици, наясно е че с тази на пръв поглед примамлива оферта, Командира всъщност иска да задълбочи кризата в "Напред". Защото там, освен ВМРО, са Новото време и земеделците на Стефан Личев. Истинската цел, всъщност, е те да се разпаднат в дрязги кой да получи тези места.
С голяма радост, възпитаникът на кременчугското военно училище, би хванал на въдицата си и Янето. Още повече че РЗС е партия, чиито резултати показват, че влиза със сигурност в следващия парламент. Както истински лисан, Костов би забравил обидите, които двамата си размениха на тема олигарси и с удоволствие би хвърлил в тигана си тази сочна риба. Но уви, едва ли ще се стане, най- много да чуе, когато трябва, фаталния запис от техния разговор.
Отсега е ясно какво ще се случи, когато на изборите цъфне истината за Синята коалиция.
Костов ще се изметне както винаги като прехвърли вината на други. И ще обясни на всички какъв огромен шаран е хванал, но се появил горския... А когато го попитат разтревожено какво се случи, как се измъкна, той ще вдигне ръце, широко ще се усмихне и ще каже: "Ами скрих я в джоба си".