Общо показвания

четвъртък, 16 март 2023 г.

ОПАСНО ФИНАНСОВО ЗАИГРАВАНЕ

Проектодокладът на финансовото министерство за възможните сценарии за развитие може да и рутинен, но заради банковите сътресения в САЩ, последвани от тези в Европа, както и изострящата се предизборна обстановка у нас, светкавично се превърнаха в злободневна дъвка, от която се възползват враждуващите партии. Несъобразяването с възможните последствия първо предизвика остра реакция от страна на БНБ, а на следващия ден от самото министерство, начело с министърката и близки до управляващите, които се опитаха да замажат теча на доклада. На тях им светна, че изваждането на духа от бутилката, може да има тежки последици. Мнозина си спомнят фалита на банките през 90-години на миналия век и трусът в КТБ преди десетина години. За късмет, ситуацията днес е друга и със сигурност шумът ще е от ден до пладне. Финансистите имат твърде много лостове, от които би следвало да се възползват, без да се пишат плашещи сценарии.

Не може да не отбележим обаче, че аматьорите, докарали ни “псевдопромяната” и докопали се първи до доклада, се опитаха да прикрият своята вина и да внушат предизборно на колебаещите се гласоподаватели, че са оставили държавата в цветущо състояние и ако гражданите искат да живеят още по-добре, трябва да гласуват отново за тях. Техният бивш финансов министър първи в тв изява извади розовите краски. Но хората не са вчерашни, отдавна са наясно, че тяхното правителство бе свалено именно защото водеше държавата към фалит. Така че твърденията че очертаните прогнози, са “манипулация”, са си чиста интрига. Не за друго, а защото служебният кабинет е най-малко заинтересован “да плаши” българските граждани. 

Ще спрем дотук коментара на плитките им номера. Очевидна е политическата наивност на желаещите отново да ни преметнат, защото превърна поредното им мероприятие да рушат държавността в бумеранг, от който ловко се възползваха политиците с опит. Не им беше трудно, защото гражданите отдавна знаят кое управление започна да изпразва джобовете им. 

Проблемът на тръгналите към реванш, не е само политическа наивност, но и опасно наглеене в постоянството да подменят фактите и да ръсят обещания за рог на изобилието - с милиарди, които могат да вдигнат дълга ни двукратно. Но тъй като тези пари не са техни лични, а заеми, на тях им е все едно, че всички ще ги връщаме.

За да не бъдем голословни, нека видим и какви са опасенията, изложени в проектодоклада: "Разработените от Министерството на финансите разчети показват, че при запазване действието на приетите през 2022 г. политики и отразяване на фискалните ефекти от влезли в сила нормативни актове, предопределящи приходите и разходите, целогодишният ефект за 2023 г. предполага значително влошаване на бюджетното салдо на сектор "Държавно управление" в размер на 6,9 на сто от БВП (т.е. бюджетният ни дефицит ще стигне 6,9%)". Прогнозата в документа е, че това е резултат от политическите мерки, взети от последните няколко парламента.

Първият извод е, че не трябва да се очаква и търси разбирателство с политиците на псевдопромяната. Пушилката около проектодоклада на финансовото министерство доказва за пореден път, че единственото, което ги интересува е реваншизмът и личното облагодетелстване. 

Същественият извод, обаче е друг - след изборите трябва да се направи траен парламент и работещо правителство, които да спрат рушенето. Не може да се разчита на предложените мерки от служебния кабинет, които трябва да влязат от 1 юли. Според тях трябва да се запазят ДДС ставките на брашно и хляб, на бебешки стоки и книги, а да се върнат на старите нива тези на ДДС ставките за ресторанти, фитнеси и намаления акциз при еленергията. Вижда се, че от сега засегнатите обещават бунтове. Затова, най-добре е чрез подкрепено от повече партии правителство да се търси широк консенсус. Без затягане на коланите, няма да мине. Но когато има стабилност и ясна визия за бъдещо добруване, може да се очаква и обществена подкрепа.