Общо показвания

понеделник, 13 май 2019 г.

Неизбежна самоотбрана, или...!?

Еуфорията от приетите на първо четене промени в НК, разширяващи неизбежната самоотбрана започва да стихва. Причината е не само, че противоречат на конституцията, но и че практически може съдиите, като се придържат към новите текстове, да се наложи да оправдават криминални убийства, маскирани като самоотбрана.

Промените дойдоха след бурни емоции, когато пловдивски лекар, според твърденията му, извърши убийство на влязъл в имота му крадец. Няма съмнение, че особено в малките села цари страх сред хората, живеещи в тях, а обирите са всекидневие. Мнозина от препатилите са вече въоръжени, имат паник бутони, решетки по прозорците си и зли кучета на двора. И въпреки това, те живеят в постоянен страх. Разбираемо те приемат с радост тази промяна на закона. 

Няма да коментираме възраженията на известни магистрати срещу промените, които, според тях, ще премахнат добри възможности за самозащита от сегашния закон. Но не може да не ни притеснява усещането, че държавата не може да се справи с проблема и, че парламентаристите опасно се заиграват с конституционното право на живот. По-скоро трябва да се помисли за такива правни текстове, които да дават възможност за наслагване на наказанията, както е например в САЩ. У нас престъпници с по-двадесет и повече престъпления, са на свобода. Полицията в много случаи само регистрира престъплението, дори заловените престъпници, дават показания и после използват пролуки в закона, за да се измъкнат.

Не на последно място гласуваните промени в  НК съвпадат с разгарящата се предизборна кампания. Популизмът може да донесе някои и друг глас,  но перспективата за извършването и толерирането на криминални деяния, нямащи общо с неизбежната самоотбрана, не може да не ни тревожи. Добрата новина е, че до второто четене, което най-вероятно ще е наесен, разумът може да надделее.