Общо показвания

неделя, 16 септември 2018 г.

“Почерпките” остават засега


След всяка трагедия по шосетата на страната, реакцията на депутатите прилича на онзи експеримент с “кучето на Павлов”. Те тутакси се втурват да променят законите, свързани с пътната безопасност. Сякаш се страхуват общественото недоволство да не ги застигне. И винаги санкциите се квалифицират от “солени” до “свирепи”. В последния работен ден на седмицата, с промени в един от пътните закони, парламентът задължи автобусите да бъдат оборудвани с колани. Глобите на превозвачите ще достигат 3000 лв, а за шофьорите – до 500.  Пуснатият дух от бутилката се очаква да бъде прибран. До следващия инцидент.

Има обаче нещо смущаващо. Причината е, че повече се набляга на паричните глоби. Като основен аргумент се изтъква, че българинът се стряска единствено като му се бръкне в джоба. Но избраниците на народа или не виждат или просто си затварят очите пред изкушаващата възможност провинилият се да “почерпи” катаджията, вместо да плати на държавата.

В съседна Гърция например, където в момента се провеждат мащабни проверки за поставени колани заради началото на учебната година, глобата за непоставен предпазен колан е 350 евро. У нас и по сега действащия закон за леките автомобили тя е 50 лв. По-същественото е, че при съседите паричните глоби са съчетани и с други санкции. В конкретния случай, водачът освен че плаща, му се налага автоматично отнемане на шофьорското свидетелство за един месец. Няма да навлизаме и в други подробности като сваляне на номера до плащане на глобата в най-близката местна администрация. Сърбите също не си поплюват – затвор грози всеки, който превиши с 50 км.скоростта в участък, в който е позволено не повече от 30 км в час. А в нашите закони комбинираните санкции са предимно за тежки нарушения. 

Не е трудно и у нас да се спрат тези коруптни възможности. Ще се реши и проблемът с несъбираемостта на глобите. Комбинираните санкции много по убедително ще възпират джигитите. С това, подхранващата безотговорност и ненаказуемост формула “ще платя на когото трябва и ще правя каквото си искам” ще бъде пратена по-бързо в историята.