Общо показвания

петък, 12 януари 2018 г.

Урок по родолюбие



В реч, произнесена на български, председателят на Европейския съвет Доналд Туск разчувства сънародниците ни и засрами “жълтопаветниците”, които по същото време демонстрираха по софийските улици. Те си мислеха, че с шума, който вдигнаха в първия ден на българското европредседателство, ще оправдават чуждите сребърници за техните НПО-та. Но им бе казано в прав текст, че не клеветите, а други са ценностите, които уважава Брюксел.

Не случайно добрите възпитаници на политкомисари от времето на Тато- като Иван Костов, побързаха да се скрият, докато отмине бурята. Скриха и левичарските лозунги срещу лошия капитализъм. Бързо им светна на иначе повратливите мними зелени, че не само няма да бъдат чути, но може да им бъде спряно златното кранче.

Туск показа и на родните политици какъв е смисълът на “Съединението прави силата”, надписът на Народното събрание, превърнал се в символ и на Европа в следващите шест месеца: добре е да се учат от позитивните уроци на миналото, да не губят излишно време в дрязги и да не разчитат на чужди дарове.

Всъщност това е и пътят, по който страната ни може да стане по-добро място за живеене. 

Дали думите на председателя на Европейския съвет ще бъдат приети, или ще са само мимолетно галещо слуха ни послание и всичко ще продължи като в приказката на Нане - “не искам на мен да ми е добре, а на Вуте да му е зле”, ще се разбере още в близките дни. Със сигурност обаче речта на Туск ще остане като добър урок по родолюбие за тези, които иначе умело жонглират със западните ценности, но винаги действат на принципа “стани, за да седна”.