Общо показвания

сряда, 9 януари 2008 г.

Полицейски гангстери

Родните ченгета се разделиха на добри и лоши

Едва ли всички висши ченгета у нас са гледали филма "Американски гангстер".
Много поучителен филм.
В него се показва как под чадъра на полицаи и армейски офицери се транспортира кокаин от Далечния изток. В ковчези с трупове на убити във Виетнам американски войници. Годината е 1968.
Мафиотите и подкупните ченгета трупат пачки "зелени гущери". За сметка на хилядите умрели от дрогата и драмата на техните семейства.
Холивудска класика.
Има престъпление, има и наказание.
Накрая се появява доброто ченге и всички са натикани в затвора.
Нещо подобно е на път да се случи и у нас.
Бившият главен секретар на МВР Илия Илиев и бившият зам.-шеф на разградската полиция Тодор Димов направо си признаха, че има полицейски чадър над наркопроизводството и наркопазара у нас. Дори посочиха висш полицейски началник като един от участниците в аферата.
Всичко това се случи след като първо бе заловена близо сто кила субстанция, от която може да се пласират хапчета за над триста милона евро на арабския пазар. След това заловиха и хероин. Не 4 тона, както обещаваше Илиев, но пак за милиони.
Все с едни и същи участници в аферата.
Идва ли краят на анфетаминовата сага, започнала още по времето на Тато, съществуваща до днес и направила приказно богати една малка прослойка бивши номенклатурчици. Наистина ли в редиците на управляващата бивша комунистическа партия ще се появят хора, които ще приключат с този дългогодишен срам за България. И ще тикнат всички в затвора, без да се съобразяват с партийните постове, нито ще се поблазнят от облагите, които биха им се преложили.
А ще изпълняват закона, както обещава главният прокурор.
Интересно е да се отбележи, че шефът на новата мегаагенция за национална сигурност е специалист по борбата с трафика на дрога.
Очевидно е че нищо не е случайно.
Във филма има една малка подробност.
Заловеният мафиотски бос изпява подкупните ченгета и си осигурява лека присъда.
Нека си припомним средния пръст, който показа соченият като наркотрафикант Куйович.
Въпрос на време е кой ще се наниже на него.
И това няма да е сладък кеф.