Общо показвания

неделя, 15 януари 2023 г.

РАЗПЛИТАНЕ НА КРИПТО ЧОРАПИТЕ НА ДБ И ПП

Гузен негонен бяга е казал народът! Опорката на радетелите за псевдопромяна, че действията срещу NEXO е “пиар акция на прокуратурата”, както и мълчанието на финансирани от разследваните лица и медии от Разградския олигархичен кръг са поредното доказателство за съучастие в престъпни практики под една или друга форма.

Вместо да похвали действията на прокуратурата в Ню Йорк и на останалите 7 прокуратури в САЩ, разкрили мошеничествата на нашите “криптобанкери”, съпредседателят на ПП и бивш финансов министър Асен Василев обвинява нашите съдебни власти, че са откликнали на американски, израелски и британски разследващи. Христо Иванов вместо незабавно да върне дарените на партията му от NEXO 100 000 лв. и поздрави колежката си магистрат от Ню Йорк Летисия Джеймс, (тя впрочем е виден представител на Демократическата партия) за добре свършената работа по разследването, пуска в обръщение конспиративна опорка за прокурорска акция, която целяла президентът да не връчи третия мандат на ДБ.

Съвсем ни мислят за балъци! 

Още от деня, в който бъдещият премиер на ПП излъга за канадското гражданство, последвано след това от много други, прераснали в шарлатании, се видя, че с техните “анимационни игри” трябва бързо да се приключи, защото както започнаха да раздават чужди пари, фалитът на държавата щеше не само да е неизбежен, но и скорошен. Днес, след като от двете партии нищо не зависи, но имат все още възможности да рушат парламентаризма и демократичните принципи, те размахват смяната на главния прокурор като единствена възможност за подкрепа на правителство. Правят го от дълго време, но не за ползу роду, а на принципа “стани, за да седна”.

Казано в прав текст – за да могат да заметат следите по случаи като NEXO и разкриваните престъпни обвързаности на партии и отделни политици. Тепегьозлукът на тези политически случайници е такъв, че за тях няма никакво значение, че ще се извърши международен одит на NEXO. И че вече има многобройни доказателства, събрани от чужди служби. И че разследването е срещу ”организирана престъпна група с глобална международна престъпна дейност, засегнала интересите на гражданите на различни държави. Извършените транзакции чрез криптобанката NEXO за 5-годишен период възлизат на 94 млрд. долара. Групата е действала от 2018 година и е била създадена с користна цел за данъчни престъпления, пране на пари, компютърни измами, банкова дейност без лиценз", както обобщи събраното на този етап говорителката на Главния прокурор. 

Няма да коментираме защо двама от босовете на “криптобанката” са се изнесли в Дубай още при появата на първите публични обвинения миналата есен. Няма да питаме и защо са поискали и колко им струва гражданството там.

С любопитство обаче ще следим как реагират израелските власти, защото Махмуд Мохамед Махмуд Айеш, един от видните дейци на обявената и у нас за терористична организация ХАМАС, (сигналът за него е дошъл от израелските служби), след като властите официално са конфискували авоарите му, той веднага е почнал да вкарва свои пари в NEXO. Засега няма реакция и от “изгорелите” руски доверители, някои от тях част от Московската върхушка, която е санкционирана заради агресията срещу Украйна.

И не на последно място, след скандалът с биткойн измамничката Ружа Игнатова, една от най-издирваните в света, отново името на страната ни се замесва в нова афера с крипто пари. В този случай обаче “чорапът ще се разплита” дълго и е редно всички замесени да получат присъди. 

Особено внимание да получат подобаващо наказание трябва да се обърне на онези псевдополитици, всъщност шарлатани, защото тяхната “държавна” намеса в съдебната власт и финансовата сфера, макар и за кратко време, не вещаят добро бъдеще за всички нас. И това всеки го чувства по джоба си.