Общо показвания

събота, 23 октомври 2021 г.

Не е само министърът за “разпъване”!

Че е за “бой” здравният министър, за “бой” е, ако употребим народния израз. Но не е само той. Управляващите най-после разбраха, че цивилизованият свят може да ни карантинира не само здравно, но и икономически, ако продължаваме да вървим по този самоубийствен път. А настъпилият хаос от внезапните крути мерки, показа, че сънародниците “мрат” за слободия, но когато усетиха, че джоба им ще остане празен, през глава от ранни зори се втурнаха към пунктовете за сертификати. Най-вече, за да не бъдат прередени. И вдигнаха вой до небесата срещу възникналите неуредици. Сякаш не те, а други са виновни за проспаните от тях месеци.

Да, ужасно е, че през нощта в ковид отделението на най-голямата спешна болница “Пирогов” е имало само един лекар, една сестра и един санитар. Но не е прав началникът им да се оплаква пред медиите, че само пет от лекарите и три от сестрите в отделението имали сертификати, а от санитарите - нито един. И трябвало да чакат на опашка да ги тестват, а и системата блокирала, не можела да ги отчете. Е, след като тези лекари не са осъзнали отговорността си да направят това веднага след пристигането на ваксините в началото на годината, какво да очакваме от всички останали. 

А какво да кажем за политиците, колко от тях дадоха личен пример, както показно го направиха други държавници по света. Няма да припомняме как у нас някои от тях флиртуваха с “вирусулози” антиваксъри и как сегашният министър се съмняваше във ефикасността на ваксините. А днес всички разказват небивалици, че се били ваксинирали “някога си” и призовават народа си да не се колебае.

Но най-срамно е, че вместо да бъдат единни в този наистина труден момент, в който всеки ден умират повече от сто българи и в историята ни вече няма война, в която сме изгубили толкова войници, колкото за тези две години пандемия, отново ни засипват със взаимни обвинения и търсят предизборни политически дивиденти. 

Изборите, ще минат и заминат, но сега е моментът спешно да се помогне на изнемогващите лекари, да се осигурят медикаменти, държавата да употреби цялата си мощ, за да спре този мор. Но да не го правят, както са тръгнали, с номера и “вълкът сит и агнето цяло” - с полу сертификати и несигурни тестове. По този път локдаунът е неизбежен, а заради хитреците, ще загубим още много човешки животи. Така, че - по-малко популизъм, повече единство и реални стъпки.