Общо показвания

понеделник, 4 октомври 2021 г.

Фалшиви сертификати за самоубийци

Страната ни е на последно място по броя на ваксинираните в Европейския съюз, но може да се окаже на първо място по издадени фалшиви сертификати. И съответно по броя на починалите ваксинирани. Звучи трагикомично, но е и позорно да се превръщаме в прималива туристическа дестинация за подобни документи.

Служебно назначеният здравен министър е много чевръст, когато трябва да “изчегъртва” нарочени за близки на предишните управляващи управители на държавни болници или да разкрива афери. Словоохотлив е и във хвалбите, и във успокояващите новини към бизнеса, макар че здравните тенденции, а и смъртността от пандемията, приближават времето на поредния локдаун.

Но не по-малко интересен, а напоследък и скандално щекотлив е въпросът защо управляващите все още не предприемат нищо, за да пресекат престъпната търговия със ваксинационни сертификати, с която се поставят в риск човешки животи. И за която се знае от близо половин година, още от времето, когато бе решено и личните лекари да поставят ваксини. Звучи обидно, но сигналите, които прокуратурата проверява, се отнасят за извършени предимно от тях мними ваксинации. При един от медиците е имало съмнително стълпотворение от желаещи, дори от други градове, включително и от чужбина. 

Няма да коментираме наказанията, които следват за извършването на такова престъпление. Очевидно е, че когато ваксинацията се извършва от екипи с повече медици, тогава измамата е почти невъзможна. “Бизнесът” става обикновено на четири очи. Точно този тип сделки може да се ограничи, не само с внезапни проверки, каквито обещават от здравното министерство, но и с ограничаването на ваксинирането до извършването му само на места, които са достатъчно публични. И без друго още от самото начало личните лекари недоволстваха, че им се вменяват допълнителни дейности, които затрудняват основните им задължения.

Странно е също, че след като първите заловени с филшиви сертификати бяха на граничните пунктове, след бързо тестване от чужди медици, нашите власти не предприеха подобни действия, въпреки съветите на бившия шеф на Националния център по заразни и паразитни болести. Страната ни продължава да е разграден двор на фона на другите европейски страни, вземащи все по крути мерки срещу пътуващите навън сънародници.

Всъщност, да се плаща за сертификат при възможността за безплатна ваксина, си е игра на “руска ролетка”. Сделката е и дяволска. Не само защото участниците в нея извършват престъпление засягащо само тях, но и защото то заплашва много други нищо не подозиращи хора. Затова намесата на държавата е задължителна. А омаловажаването на случващото се е престъпно нехайство, което изборната глъчка не може и не бива да прикрива.